Le Benjamins erkefranske sufflé er Oslos beste dessert

Le Benjamins erkefranske sufflé er Oslos beste dessert

Sjokolade. Tid. Mer sjokolade. Det er oppskriften på Oslos beste dessert.

Vinks matanmeldere kårer det beste Oslo har å by på innen mat og vin. Ti kategorier. Ti vinnere.
Årets beste dessert er hverken ny eller moderne. Den er klassisk og tradisjonell.
Trommer og fanfare: Oslos beste dessert er sjokoladesuffleen på Le Benjamin.

Hull i veggen

– Det er den teknisk vanskeligste desserten som finnes i det franske kjøkken. I hvert fall med sjokolade, sier Ove André Jakobsen.
Han driver Le Benjamin sammen med sin kone Magdalena Rosenblad.
For fire år siden havnet suffleen på menyen etter ønske fra Rosenblad.
– Hun har alltid hatt lyst til å ha erkefransk sufflé på menyen.

FAKTA

Oslo beste 2023

Vinks fem restaurantanmeldere har kåret det beste av Restaurant-Oslo 2023.
Vinnerne er blitt avslørt forløpende i desember.
Om Oslos beste dessert skriver juryen dette: Enkelte kvelder vil man bare ha sjokolade til dessert. Da kan man alltid stole på sjokoladesuffleen hos Le Benjamin. Den er lun, har to variasjoner av sjokolade og er så luftig at det er umulig å spise den uten å lukke øynene. Kaffe- og sjokoladesausen med et hint av salt som følger med, er et høydepunkt. Retten er superklassisk, men som man sier if it ain’t broke, don’t fix it.
Dette er Oslos beste-kategoriene:
åpne faktaboks
En sufflé kan være både salt og søt. I all hovedsak er det en rett der egg er hovedingrediensen. Sjokoladesufflé-røre lages av smeltet sjokolade, eggeplommer og luftig marengs. Man vender marengsen inn i sjokoladen, og det viktigste er å beholde så mye luft som mulig i røren.
– Man trenger egentlig en egen ovn fordi det er så fintfølende, og det kan gå så innmari gærent, sier Jakobsen.
Men det var ikke plass til en slik ovn på det allerede fullpakkede kjøkkenet. Løsningen ble å lage et stort hull i veggen og dytte inn ovnen der.
Le Benjamins erkefranske sufflé er Oslos beste dessert
Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten

Nesten fast på menyen

Så gjensto det å utvikle en idiotsikker teknikk og oppskrift.
– Jeg brukte en hel sommer på å lage tester.
Til slutt satt den. Nå er den klassiske desserten blitt en klassiker på menyen.
– Med en gang vi tar den av menyen, og det har vi gjort mange ganger, kommer det krav fra gjestene om å ta den tilbake igjen, sier Jakobsen.
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier