Juryen har bestått av våre restaurantanmeldere Erik Gulbrandsen, Siran Øzalp Yildirim, Sigrid Gausen, Morten Schwencke og Maria T. Pettrém.
– Det har vært et godt år
Sammen har gjengen de siste ukene sammenlignet notater, anmeldelser og erfaringer fra året som er gått.
– Jeg synes kvaliteten på det som har åpnet i år, er høyere enn den har vært før. Det er mange unge, flinke folk som har åpnet kule steder, sier Gulbrandsen.
Med sine nesten 20 år som restaurantanmelder vet Gulbrandsen hva han snakker om.
Konklusjonene er de utrolig nok blitt enige om uten de store kranglene. Faktisk var anmelderne nesten kjedelig enige om det meste.
– Det har vært litt diskusjoner. Noen ganger er man jo ikke enig med seg selv heller, forteller Yildirim.
Anmelderne avslører at kategorien «Årets rett» var den vanskeligste. Blant annet fordi det finnes så mange verdige kandidater.
– Det tyder jo på at det har vært et godt år, sier Yildirim.
– Hvilken var enklest?
– Årets nykommer. Der ble vi enige ganske kjapt, forteller Gausen.
– Fordi den restauranten er så bra. Et skikkelig friskt pust, legger Schwencke til.
Maria T. Pettrém (fra venstre), Siran Øzalp Yildirim, Sigrid Gausen, Erik Gulbrandsen, og Morten Schwencke er Vinks restaurantanmeldere. Foto: Tomm W. Christiansen
Året da Bjørvika ble en matdestinasjon
Vi har allerede slått fast at nivået i Restaurant-Oslo er skyhøyt i 2023. Men hva har overrasket dem mest i år?
– At det tok så lang tid før Bjørvika ble en stor matdestinasjon for et yngre publikum. Jeg hadde trodd at det skulle skje lenge før 2023, svarer Schwencke.
Men nå ligger det altså en rekke gode og nyskapende spisesteder i denne delen av byen.
Vi skal vente litt med å avsløre hva som er Oslos beste 2023, men er nødt til å spørre anmelderne om noen personlige favorittrestauranter.
– Det er som å spørre hva som er favorittalbumet ditt. Det kommer an på humøret, svarer Gausen raskt.
Schwenckes favoritt er et spisested han selv ga en firer tidligere i høst, en karakter som ofte ser kjedeligere ut enn den faktisk er, sier han og forklarer:
– Hvis du bestiller falafel, pitabrød, to dipper og drikker øl på Albertine, er det egentlig en sekser-opplevelse. De andre rettene var ikke like gode og dro karakteren ned.
Pettrém trekker frem at også servicen må være god – gjerne litt personlig, men samtidig avslappet og uformell.
– Det er en kunst å klare den balansen, sier hun.
Nysgjerrig på hvem som vinner? Følg med på Vink i ukene fremover.