Klar for baconfett i munnviken, ertepuré, svidd sauehode, pinnekjøtt i to serveringer, iskaldt øl og noen runder med akevitt?
Selvsagt er du det. Sammen med store deler av Oslos befolkning. Her er en feit, sprø og dissende oversikt over hvor du får klassisk julemat i Oslo i 2024.
01
Gamle Raadhus
Foto: Rolf Øhman / Aftenposten
Nedre Slottsgate 1, Kvadraturen
Det Gamle Raadhus ble bygget i 1641. I tillegg til å være byens rådhus var bygningen samlingssted for borgerskapet. Her er det lutefisk og pinnekjøtt som gjelder. De har to bordsettinger, klokken 16.45 og 20.15.
02
Engebret Café
Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten
Bankplassen 1, Kvadraturen
I 1862 kjøpte Engebret Christophersen Bankplassen 1, og det ble starten på Engebret Café. Før jul står både lutefisk, smalahove, pinnekjøtt, juletallerken og rakørret på menyen. Julematen serveres klokken 16.30 og 20.15.
03
Theatercaféen
Foto: Berg-Jacobsen Jon-Are / Aftenposten
Stortingsgata 24, Sentrum.
I et av Oslos flotteste lokaler har Theatercaféen holdt det gående siden 1900. I tiden frem mot jul har de to faste bordsettinger både til lunsj og middag. Her kan du meske deg med masse klassisk julemat. Middag klokken 16.30 og 20.15.
Brune Lorry med sine koselige båser er blant annet kjent for fargerik kunst, samlet gjennom hele stedets historie. På menyen står lutefisk, pinnekjøtt, smalahove, juletallerken og rakfisk. Som hos de andre klassiske julebordsstedene kjører de to bordserveringer, klokken 17 og 20.
Stortorvets Gjæstgiveri har tatt imot sultne og tørste gjester siden tidlig på 1700-tallet. Det gule huset serverer mat i to etasjer og kan huse hele 300 personer. Her kan du velge mellom lutefisk, pinnekjøtt, juletallerken og rakørret. Har to bordsettinger, klokken 16.30 og 20.30.
I stilfulle omgivelser kan du velge mellom pinnekjøtt, en klassisk juletallerken som de har servert siden oppstarten i 1924, lutefisk og rakfisk med tradisjonelt tilbehør.
Staselig fiskerestaurant på Aker brygge med peis og rolige omgivelser. Her kan du velge en treretters til 995 kroner eller to serveringer av pinnekjøtt eller lutefisk til henholdsvis 725 og 685 kroner.
08
Asylet
Foto: Ketil Blom Haugstulen / Aftenposten
Grønland 28, Grønland.
På Grønland holder dette stemningsfulle spisestedet hus i et av byens eldre trehus. Her er det trebenker og trepanel på veggene, koselig peis og klassisk julemat på menyen.
09
Olympen
Foto: Morten Uglum / Aftenposten
Grønlandsleiret 15, Grønland.
Ærverdig restaurant på Grønland med ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og ... pattegris! Her er det selvsagt med rødkål, surkål, poteter og julepølse. Fra 14. november har de tre bordsetninger hver dag, klokken 14, 17 og 20.
10
Schrøder
Foto: Torgeir Strandberg / Aftenposten
Stamstedet til Jo Nesbøs Harry Hole er en brun restaurant som har ligget på St. Hanshaugen siden 1956.
Der får du nå servert juletallerken med ribbe, julepølser og medisterkake, pinnekjøtt med vossakorv og lutefisk med klassisk tilbehør.
11
Den Gamle Major
Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten
Bogstadveien 66, Majorstuen.
Har servert hjemmelaget mat siden 1921. Her får du både juletallerken, kveite, pinnekjøtt og langtidskokt svinekjake. De har også en treretters selskapsmeny om du bestiller i forkant.
12
Heim
Foto: Morten Uglum / Aftenposten
Colletts gt. 33, St. Hanshaugen.
Hjemmelagd ribberull, portvinskokt frukt, juletorsk, medisterkaker, ribbesandwich og mye annet godt. Desserten høres fristende ut: lun pepperkake med marinerte tyttebær og vaniljeis.
13
Dovrehallen
Foto: Øhman Rolf / Fossberg Harald
Storgata 22, Sentrum.
En skikkelig brun og uformell restaurant i Storgata. Her er det god stemning og masse julemat å velge mellom. Har du lyst på ribbe, juletallerken, lutefisk og pinnekjøtt, finnes dette på menyen. I tillegg er de et av få steder som serverer kalkun.
14
Bønder i byen
Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten
Seilduksgata 15, Grünerløkka.
Sørlandsgjengen bak Bønder i byen-kjeden serverer julemat i restauranten på Løkka. Her får du både lutefisk, pinnekjøtt og ribbe fra kvalitetsprodusenter, samt masse godt tilbehør. Har også ytrefilet av reinsdyr, ørretfilet og mange salater om man vil ha det.
Smalhans tilbyr julemat i år også, og menyen er innholdsrik. Her kan du få tartar av rakfisk med lompe, pinnekjøttkrokett, tynnribbe med norske julesmaker og ikke minst riskrem med kirsebær til dessert.
Restauranten på Litteraturhuset tilbyr flere varianter av klassisk julemat.
Urøkt pinnekjøtt serveres med rotmos, kokte poteter og saus (to runder om ønskelig). I tillegg tilbyr de torskerygg og andeconfit.
17
Abelone
Foto: Erik Gulbrandsen
Brugata 11, Grønland.
Brun og uformell restaurant som tilbyr juletallerken. De lover sprø svor, julepølse, medisterkake, rødkål, bakte epler og ribbesaus. Har juletallerken til både lunsj (litt mindre porsjon) og middag. Her er det plass til grupper på opp til 80 personer.
18
Kaffistova
Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Kristian IV’s gt. 2, sentrum.
Koselige Kaffistova på hotell Bondeheimen i sentrum byr på flere varianter julemat. Her får du både kveite, lutefisk, juletallerken, pinnekjøtt og nøttestek med appelsinsirup for vegetarianere.
19
Rorbua
Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten
Stranden 71, Aker brygge.
Ytterst på Aker brygge ligger dette stemningsfulle spisestedet som byr på en julemeny fylt med klassiske juleretter. Pinnekjøtt fra Gol, juletallerken med pølser fra Strøm-Larsen, lutefisk og reinsdyr.