Den ultimate guiden for amerikanske sjøfolk i Oslo

Den ultimate guiden for amerikanske sjøfolk i Oslo

Velkommen, sjøfolk! Home is where the anchor drops, eller hva? Her kan du oppleve alt fra skogstur og bading til festing og hoiing.

If you don’t understand Norwegian, here is the English version.
Hei, dere 4500 amerikanske sjøfolk som ankommer hovedstaden med verdens største krigsskip. Velkommen!
Vi har hørt at «USS Gerald R. Ford» er et splitter nytt skip på sitt første tokt. Dette blir den første havnen dere besøker.
– Jeg er litt bekymret, sa USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, spøkefullt til NTB.
Dere trenger nok litt hjelp. For hvilke serveringssteder kan faktisk passe for tusener av kadetter, kapteiner og admiraler? Hva skal dere finne på alle sammen? Dere bør vel spre dere litt utover ...
Heldigvis er Oslo en knallbra turistby. Vi har skreddersydd tips vi tror dere amerikanere (og andre turister, da) vil ha ekstra glede av i Oslo.
Mange nordmenn er nysgjerrige på det store skipet og soldatene som ankommer Oslo tirsdag formiddag.
Mange nordmenn er nysgjerrige på det store skipet og soldatene som ankommer Oslo tirsdag formiddag. Foto: Stein J. Bjørge /Aftenposten
01

Danse med nordmenn

Vi nordmenn er glad i å danse når vi drikker alkohol. I takt med promillen stiger også vår evne, vilje og vårt mot til å snakke engelsk. Og her til lands starter ofte helgen på torsdager. Enten du vil danse eller skravle, finner du nok noen hyggelige nordmenn her:
Oslo Street Food: I dette gamle bassenget kan du svinge deg til kjente, allsangvennlige låter. De stiller med fest også torsdager.
Elsker: Er du skeiv, er dette stedet for å vise dine moves.
Louise: Dette er ikke bare Oslos største nattklubb. Uteserveringen har plass til 500. Den ligger også på bryggen, så her kan du seile rett inn med jollen din.
På Oslo Street Food er det massevis av matboder. Om kvelden blir det dansegulv.
På Oslo Street Food er det massevis av matboder. Om kvelden blir det dansegulv. Foto: Olav Olsen
02

Norske klassikere

Skandinavisk mat har omsider fått litt kred i resten av verden. Det har ført til en bølge av restauranter som serverer moderne norsk mat.
Vaaghals: Fancy norsk mat i Oslos «Manhattan», kalt Bjørvika. Ikke langt fra havet der dere trives så godt!
Smalhans: Vil du prøve skikkelig norsk husmannskost, men fortsatt ha penger igjen til øl? Da er «dagens Husmann» en knall deal til 205 kroner.
Kaffistova: Hit går du om du har norske aner og vil spise hard core tradisjonsmat. Test klassikere som raspeballer, boknafisk og rømmegrøt. Gøy å si på amerikansk, gøy å spise.
Den heter raspeball, kumle, kompe eller potetball, alt etter hvor du er i landet. Prøv den!
Den heter raspeball, kumle, kompe eller potetball, alt etter hvor du er i landet. Prøv den! Foto: Aftenposten
03

Amerikansk mat

Kanskje frister mat fra hjemlandet mer enn smalahove? Ikke bekymre deg. Byen er full av amerikanske slagere også.
Down South Deli: Her får du sandwicher som er saftige som en tsunami, med smak av umami.
Doug’s Hamburger: Serverer deilige smashburgere, men styr unna frieren!
Lucky Bird: Har du savnet fritert kylling og ribs, kan du ta en tur hit. Sleng på mac n’cheese og maisstuing, så er du nesten hjemme!
Mmmmmmm, en smak av USA på Down South Deli i Oslo.
Mmmmmmm, en smak av USA på Down South Deli i Oslo. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten
04

Unike hovedstads-aktiviteter

Oslo er ikke som andre hovedsteder – liker vi å tro i hvert fall. Vi har både frodig natur, lang fjordlinje OG storby-vibes. Det bør du utnytte. Særlig hvis du ikke har sett noe annet enn innsiden på et skip i det siste.
Fjorden: Gå planken! I sentrum finner du flere strender og kaier du kan bade fra. Vannet er rent. Er de norske badetemperaturene for lave for deg, kan du ta turen til ett av de mange husene som du ser flytende rundt langs land. Det er ikke en kreativ form for trailerpark, men badstuer.
Skogstur: Synes du Oslofolk er litt kalde og innesluttede? Dra på skogstur i Marka, altså skogen. Der øker nemlig forekomsten av blide ansikter og ordet «hei» med mange hundre prosent.
SoSoPa: Området er blitt omtalt som Oslos svar på Brooklyn. Det ligner ikke i det hele tatt, men har kule butikker og kafeer. Navnet har det fått på samme måte som SoHo: South of Sofienbergparken. Kanskje det områdenavnet Oslos befolkning er mest stolte av, faktisk.
05

Steder med plass til STORE grupper

Dere er mange. Veldig mange. Forhåpentlig skal dere ikke være samlet hele tiden – det har ikke dette landet plass til. Men noen skal vi nok få skvist inn på samme sted. Bare se her:
Posthallen: I Norges første barhall finner du ni barer under samme tak. Sjekk ut akevittbaren, Norges svar på vodka.
På nasjonaldagen 17. mai er det alltid fest på Lektern – nå om dagen er det litt roligere stemning.
På nasjonaldagen 17. mai er det alltid fest på Lektern – nå om dagen er det litt roligere stemning. Foto: Frederik Ringnes / NTB
The Wild Rover: 330 sitteplasser og 42 TV-skjermer for deg som er opptatt av sport. De har burgere og et godt utvalg av øl!
Prinsens Hage: Stor utendørs hage midt i byen. Her kan du spille bordtennis, petanque, boule, sjakk og kubb mens du nyter sommersolen og iskaldt øl. Flere foodtrucks om man er sulten.
Lekter’n: Gigantisk flåte på Aker brygge med stor plass og både øl og mat.
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier