20 ting vi skal spise og drikke i høst

20 ting vi skal spise og drikke i høst

Fra ølsmaking til dumplingsuppe. Her er 20 anbefalinger for høsten.

Det er sesongen for dype smaker, rike aromaer og lange kvelder rundt små bord. Når mørket senker seg over byen, våkner Oslo til liv på sitt eget vis.
Bak regntunge gater og duggete vinduer gløder restauranter, vinbarer og bakerier med ny energi. Her har vi samlet noen av det beste vi vet å spise og drikke når vinteren nærmer seg.
01

Ølsmaking på Schouskjelleren

Endelig kan man krype inn på byens mørke barer.
Endelig kan man krype inn på byens mørke barer. Foto: Henriette Marvik Berg
Schouskjelleren har beholdt mye av sitt opprinnelige preg fra 1800-tallet. I nyere tid er lokalene blitt innredet med sittegrupper i mørkt skinn, store, glitrende lysekroner og kjellerens midtpunkt: en åpen peis!
Det beste er likevel deres rikholdige utvalg av egenprodusert øl. Enten du er på date eller ute med venner, er det en fin aktivitet å bestille Schous ølplanke med fem forskjellige sorter. Kanskje finner du en ny favoritt?
Adresse: Trondheimsveien 2, Grünerløkka
Pris: 299 kroner
02

Dumplingsuppe på Polka

Solid suppe på polske Polka.
Solid suppe på polske Polka. Foto: Erik Gulbrandsen
Vi får ofte spørsmål om hvor man kan få god suppe i Oslo, og her er svaret! Dumplingsuppen på Polka serveres med fire store pierogi fylt med kjøttdeig, svinenakke og poteter. Suppen er laget på en lun kraft av svin og grønnsaker, og den toppes med rømme. Nam!
Adresse: Hausmanns gate 31 C, Grünerløkka
Pris: 199 kroner
03

Nummer syv på Nam Fah

Bildet rettferdiggjør dessverre ikke denne herlige retten.
Bildet rettferdiggjør dessverre ikke denne herlige retten. Foto: Siran Øzalp Yildirim / Aftenposten
Knasende, kraftig og søt svineribbe er thaimat på sitt beste. Ikke rart Ka Pao Moo Gååb, også kjent som «nummer syv, den berømte», er Nam Fahs signaturrett. Denne retten tilfredsstiller alle dine smaksbehov.
Adresse: Maridalsveien 21, Vulkan
Pris: 298 kroner
04

Negroni på Perla

Vakre Mezcal Negroni!
Vakre Mezcal Negroni! Foto: Martin Solhaug Standal / Aftenposten
Røykt, bitter og sterk. Negroni er den ultimate høstdrink. Den består av vermut, gin og Campari, og pyntes ofte med appelsinskall. En av byens beste varianter serveres på koselige Perla, der de bruker Mezcal istedenfor gin. Kombinasjonen balanseres perfekt med en mexicansk Modelo-øl ved siden av.
Adresse: Helgesens gate 66, Grünerløkka
Pris: 171 kroner
05

Blindsmaking av vin på Grotten

Inne på Grotten glemmer du hvilken årstid det er.
Inne på Grotten glemmer du hvilken årstid det er. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten
Uavhengig av om vinen koster 120 eller 450 kroner pr. glass, betaler du den samme prisen. Grotten tilbyr daglig «Håkons blindsmaking». Kjøkkensjef Håkon er den eneste i lokalet som vet hvilken vin som serveres, noe som forklarer smakingens navn. Hver dag, ny vin.
Adresse: Wergelandsveien 5, Sentrum
Pris: 250 kroner
06

Delingsfat på Vinkassen

Å velge snacks kan være utfordrende, men heldigvis gjør Vinkassen jobben for deg. Deres delingsfat, som er beregnet for minst to personer, inneholder en velsmakende kombinasjon av tartar, bakt gulrot, tre ulike oster med tilbehør, og en valgfri toast. Med Vinkassens mørke og trepregede interiør får man også en snev av hyttefølelse.
Adresse: Thereses gate 28, Bislett
Pris: 395 kroner pr. person
07

Samosa på Yadgar

Rakst og billig!
Rakst og billig! Foto: Ellen Øxning Eriksen / Aftenposten
Trenger du noe rask mat, er Yadgar stedet. Deres superbillige samosa med kjøtt er akkurat passe sterk, sprø og varm. Virkelig det perfekte mellommåltidet.
Adresse: Tøyengata 27, Tøyen
Pris: 26 kroner
08

Skjebladkake fra Bakeriet ved Credo

Masse deilige bakst på Bakeriet ved Credo, men skjebladkaken nederst til venstre pekte seg ut.
Masse deilige bakst på Bakeriet ved Credo, men skjebladkaken nederst til venstre pekte seg ut. Foto: Ellen Eriksen / Aftenposten
Den tidligere stjernerestauranten Credo har flyttet til Oslo. Som en ekstra gest til hovedstaden har de også åpnet et lite bakeri som forener norsk tradisjonsbakst med fransk konditorkunst. En favoritt hos oss ble deres skjørbladkake (en svele-variant) med miso-karamellkrem.
Adresse: Observatoriegata 1B, Frogner
Pris: 65 kroner
09

Cottage Pie på O'Connor's Irish Pub

Ultimat høstrett.
Ultimat høstrett. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Denne kommer rett fra ovnen og er glovarm. Her har storferaguen fått kose seg med Guinness, løk, hvitløk, erter og gulrøtter. Det hele er toppet med potetpuré med cheddar. Kanskje ikke en smakseksplosjon, men med en Guinness ved siden av varmer og metter retten akkurat slik den skal.
Adresse: Korsgata 31A, Grünerløkka
Pris: 295 kroner
10

Butter chicken på Jewel of India

En perfekt kombinasjon.
En perfekt kombinasjon. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten
Jewel of India er en av byens dyrere indiske restauranter, men med god grunn! Med mange år i bransjen har stedet blitt en institusjon. Deres fyldige butter chicken, også kjent som murgh makhani, er en klar favoritt. Sausen er rik med litt sting, og kyllingen er mør og saftig. Servert med nan ved siden av, er dette en fulltreffer.
Adresse: Oscars gate 81, Frogner og Dronning Eufemias gate 11, Bjørvik
Pris: 299 kroner
11

Mont D’or på Ostebutikken

Mont d’Or er i sesong frem til mars.
Mont d’Or er i sesong frem til mars. Foto: Charlotte Oliversen / Aftenposten
Den herlige Mont d'Or-osten er i sesong. Den kan kjøpes i flere butikker i byen og nytes hjemme, men aller best er det å få den servert. Vi anbefaler særlig å spise den i Ostebutikkens koselige lokaler, hvor du får den sammen med charcuterie og brød.
Adresse: Thorvald Meyers gate 27A, Grünerløkka
Pris: 490 kroner
12

Kakao på Handwerk

Anbefales å ta med krem.
Anbefales å ta med krem. Foto: Ellen Eriksen / Aftenposten
Kakao og varm sjokolade kan bli noe ensformig, men varianten på Handwerk i Botanisk hage har det lille ekstra. Her får man nemlig en tydelig ettersmak av kokos. Perfekt for deg som er glad i kokosboller!
Adresse: Sars' gate 1, Botanisk hage
Pris: 58 kroner
13

Kanelbolle på Mariholtet

20 ting vi skal spise og drikke i høst
Foto: Øystein Aldridge
Man trenger ikke oppsøke sentrum hvis man vil stå i kø for ambisiøst bakverk. En perfekt liten spasertur fra Ellingsrudåsen finner du for eksempel en luftig, klissete og SVÆR kanelbolleting med karamellsaus. Verdt turen og vel så det.
Adresse: Mariholtveien 200, Østmarka
Pris: 52 kroner
14

Birria-pizza på Duken

Se på leopardflekkene!
Se på leopardflekkene! Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten
Birria-taco møter pizza, og resultatet får et rungende «JA!» fra oss. Duken bar & pizza har nylig åpnet dørene i Oslovelos tidligere lokaler. Stedet er like mye en bar som en restaurant, men pizzaen deres leverer virkelig varene!
Adresse: Seilduksgata 23, Grünerløkka
Pris: 260 kroner
15

Andepaien på Roze Gastro

Hvert besøket alene.
Hvert besøket alene. Foto: Stig B. Hansen
I fjor vant denne prisen for «Årets rett» i Vinks Oslos beste-kåring. Dette er kosemat løftet til nye høyder! «Lokket» er knasende sprøtt, og andekjøttet er usedvanlig mørt. Soppen tilfører umami, mens det hele bader i en deilig skysaus smaksatt med rom.
Adresse: Thereses gate 20, Bislett
Pris: 335 kroner
16

Løksuppe på Brasserie France

Den perfekte høstsuppen.
Den perfekte høstsuppen. Foto: OLAV OLSEN / Aftenposten
Det er kanskje en klisjé, men vi i Vink-redaksjonen spiser løksuppen på Brasserie France minst én gang i løpet av høsten. Suppen er både søt og salt, gratinert med rikelige mengder gruyère. Den kan nytes både til lunsj og middag.
Adresse: Øvre Slottsgate 16, Sentrum
Pris: 185 kroner
17

Hasselnøttramen på Hrimnir

Mektig og kremete ramen.
Mektig og kremete ramen. Foto: Paal Audestad / Aftenposten
Oslo-folket blir aldri lei av ramen – og det blir ikke vi heller. En av våre favoritter er Hrimnir. De tilbyr fire ulike varianter: tre med kraft og én med hasselnøttsaus. Den sistnevnte er særlig mektig og har en passende styrke. Her blir du god og mett.
Adresse: Maridalsveien 9A, Vulkan
Pris: 255 kroner
18

Chai latte Oslo Raw

Oslo Raw er særlig kjent for sine råkaker og delikate lunsjretter, men de har også en imponerende varmdrikkemeny. Deres chai latte er utvilsomt blant Oslos beste: fyldig og lun, med en intens smak av kanel. Denne kan minne om en god klem.
Adresse: Skovveien 16, Frogner og Ullevålsveien 82, Adamstuen
Pris: 69 kroner
19

Pappardelle ragu på Ruffino

Ragu i høykvalitet.
Ragu i høykvalitet. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten
Tross Ruffinos hvite duker og 90-tallseleganse, føler man seg hjemme her. Deres fyldige lammeragu med bred pappardelle er ganske enkelt en skikkelig god pastarett.
Adresse: Arbins gate 1, Frogner
Pris: 328 kroner
20

Koreansk mat på Hankki

20 ting vi skal spise og drikke i høst
Foto: Charlotte Oliversen / Aftenposten
Når kulden setter inn, er det godt med mat som virkelig sparker fra seg! Hos Hankki er flere av rettene dynket i koreansk chilipaste, som kan løsne både forkjølelse og influensa. Jeyuk-Bokkeum og Tteokbokki er to slike kraftige retter. Merk at Hankki kun tilbyr takeaway.
Adresse: Waldemar Thranes gate 32 A, St. Hanshaugen
Pris: 220 kroner
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier