Det er sesongen for dype smaker, rike aromaer og lange kvelder rundt små bord. Når mørket senker seg over byen, våkner Oslo til liv på sitt eget vis.
Bak regntunge gater og duggete vinduer gløder restauranter, vinbarer og bakerier med ny energi. Her har vi samlet noen av det beste vi vet å spise og drikke når vinteren nærmer seg.
01
Ølsmaking på Schouskjelleren
Endelig kan man krype inn på byens mørke barer. Foto: Henriette Marvik Berg
Schouskjelleren har beholdt mye av sitt opprinnelige preg fra 1800-tallet. I nyere tid er lokalene blitt innredet med sittegrupper i mørkt skinn, store, glitrende lysekroner og kjellerens midtpunkt: en åpen peis!
Det beste er likevel deres rikholdige utvalg av egenprodusert øl. Enten du er på date eller ute med venner, er det en fin aktivitet å bestille Schous ølplanke med fem forskjellige sorter. Kanskje finner du en ny favoritt?
Solid suppe på polske Polka. Foto: Erik Gulbrandsen
Vi får ofte spørsmål om hvor man kan få god suppe i Oslo, og her er svaret! Dumplingsuppen på Polka serveres med fire store pierogi fylt med kjøttdeig, svinenakke og poteter. Suppen er laget på en lun kraft av svin og grønnsaker, og den toppes med rømme. Nam!
Bildet rettferdiggjør dessverre ikke denne herlige retten. Foto: Siran Øzalp Yildirim / Aftenposten
Knasende, kraftig og søt svineribbe er thaimat på sitt beste. Ikke rart Ka Pao Moo Gååb, også kjent som «nummer syv, den berømte», er Nam Fahs signaturrett. Denne retten tilfredsstiller alle dine smaksbehov.
Vakre Mezcal Negroni! Foto: Martin Solhaug Standal / Aftenposten
Røykt, bitter og sterk. Negroni er den ultimate høstdrink. Den består av vermut, gin og Campari, og pyntes ofte med appelsinskall. En av byens beste varianter serveres på koselige Perla, der de bruker Mezcal istedenfor gin. Kombinasjonen balanseres perfekt med en mexicansk Modelo-øl ved siden av.
Inne på Grotten glemmer du hvilken årstid det er. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten
Uavhengig av om vinen koster 120 eller 450 kroner pr. glass, betaler du den samme prisen. Grotten tilbyr daglig «Håkons blindsmaking». Kjøkkensjef Håkon er den eneste i lokalet som vet hvilken vin som serveres, noe som forklarer smakingens navn. Hver dag, ny vin.
Å velge snacks kan være utfordrende, men heldigvis gjør Vinkassen jobben for deg. Deres delingsfat, som er beregnet for minst to personer, inneholder en velsmakende kombinasjon av tartar, bakt gulrot, tre ulike oster med tilbehør, og en valgfri toast. Med Vinkassens mørke og trepregede interiør får man også en snev av hyttefølelse.
Rakst og billig! Foto: Ellen Øxning Eriksen / Aftenposten
Trenger du noe rask mat, er Yadgar stedet. Deres superbillige samosa med kjøtt er akkurat passe sterk, sprø og varm. Virkelig det perfekte mellommåltidet.
Masse deilige bakst på Bakeriet ved Credo, men skjebladkaken nederst til venstre pekte seg ut. Foto: Ellen Eriksen / Aftenposten
Den tidligere stjernerestauranten Credo har flyttet til Oslo. Som en ekstra gest til hovedstaden har de også åpnet et lite bakeri som forener norsk tradisjonsbakst med fransk konditorkunst. En favoritt hos oss ble deres skjørbladkake (en svele-variant) med miso-karamellkrem.
Denne kommer rett fra ovnen og er glovarm. Her har storferaguen fått kose seg med Guinness, løk, hvitløk, erter og gulrøtter. Det hele er toppet med potetpuré med cheddar. Kanskje ikke en smakseksplosjon, men med en Guinness ved siden av varmer og metter retten akkurat slik den skal.
En perfekt kombinasjon. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten
Jewel of India er en av byens dyrere indiske restauranter, men med god grunn! Med mange år i bransjen har stedet blitt en institusjon. Deres fyldige butter chicken, også kjent som murgh makhani, er en klar favoritt. Sausen er rik med litt sting, og kyllingen er mør og saftig. Servert med nan ved siden av, er dette en fulltreffer.
Mont d’Or er i sesong frem til mars. Foto: Charlotte Oliversen / Aftenposten
Den herlige Mont d'Or-osten er i sesong. Den kan kjøpes i flere butikker i byen og nytes hjemme, men aller best er det å få den servert. Vi anbefaler særlig å spise den i Ostebutikkens koselige lokaler, hvor du får den sammen med charcuterie og brød.
Anbefales å ta med krem. Foto: Ellen Eriksen / Aftenposten
Kakao og varm sjokolade kan bli noe ensformig, men varianten på Handwerk i Botanisk hage har det lille ekstra. Her får man nemlig en tydelig ettersmak av kokos. Perfekt for deg som er glad i kokosboller!
Man trenger ikke oppsøke sentrum hvis man vil stå i kø for ambisiøst bakverk. En perfekt liten spasertur fra Ellingsrudåsen finner du for eksempel en luftig, klissete og SVÆR kanelbolleting med karamellsaus. Verdt turen og vel så det.
Se på leopardflekkene! Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten
Birria-taco møter pizza, og resultatet får et rungende «JA!» fra oss. Duken bar & pizza har nylig åpnet dørene i Oslovelos tidligere lokaler. Stedet er like mye en bar som en restaurant, men pizzaen deres leverer virkelig varene!
I fjor vant denne prisen for «Årets rett» i Vinks Oslos beste-kåring. Dette er kosemat løftet til nye høyder! «Lokket» er knasende sprøtt, og andekjøttet er usedvanlig mørt. Soppen tilfører umami, mens det hele bader i en deilig skysaus smaksatt med rom.
Den perfekte høstsuppen. Foto: OLAV OLSEN / Aftenposten
Det er kanskje en klisjé, men vi i Vink-redaksjonen spiser løksuppen på Brasserie France minst én gang i løpet av høsten. Suppen er både søt og salt, gratinert med rikelige mengder gruyère. Den kan nytes både til lunsj og middag.
Mektig og kremete ramen. Foto: Paal Audestad / Aftenposten
Oslo-folket blir aldri lei av ramen – og det blir ikke vi heller. En av våre favoritter er Hrimnir. De tilbyr fire ulike varianter: tre med kraft og én med hasselnøttsaus. Den sistnevnte er særlig mektig og har en passende styrke. Her blir du god og mett.
Oslo Raw er særlig kjent for sine råkaker og delikate lunsjretter, men de har også en imponerende varmdrikkemeny. Deres chai latte er utvilsomt blant Oslos beste: fyldig og lun, med en intens smak av kanel. Denne kan minne om en god klem.
Ragu i høykvalitet. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten
Tross Ruffinos hvite duker og 90-tallseleganse, føler man seg hjemme her. Deres fyldige lammeragu med bred pappardelle er ganske enkelt en skikkelig god pastarett.
Når kulden setter inn, er det godt med mat som virkelig sparker fra seg! Hos Hankki er flere av rettene dynket i koreansk chilipaste, som kan løsne både forkjølelse og influensa. Jeyuk-Bokkeum og Tteokbokki er to slike kraftige retter. Merk at Hankki kun tilbyr takeaway.