Det er to gode grunner til å spise på Ikea

Ikea (Furuset)

Strømsveien 303, 1081 Oslo

3/6

Her får du

Mat som metter før eller etter handleturen.

Det er to gode grunner til å spise på Ikea

Og én rett man må styre langt unna.

Nu kör vi!
Ikea har flere trekkplastre enn Ivar og Billy. Kantinen, eller bistroen som de kaller det, er obligatorisk før, under eller etter en handletur.
Mye av maten har mange av oss nærmest vokst opp med. Men mye er også nytt.
Vi tok turen og testet fire varmretter og fire desserter.

Potatis og minner

Vi ankommer midt i lunsjrushet på en hverdag. Det er fullpakket og gjestene er alt fra skoleungdom til pensjonistgjenger. Konseptet på Ikea er at gjestene gjør mye av arbeidet selv, man henter maten og rydder av bordet når man går. Derfor er det litt rotete og på flere bord ligger det matrester.
Vi har to krav til en middag på Ikea.
At maten skal fremkalle masse minner.
At maten skal være varm og mettende.
De får til det første. Men varm mat ...
Kanskje ikke den hyggeligste bistroen du har besøkt, men la gå.
Kanskje ikke den hyggeligste bistroen du har besøkt, men la gå. Foto: Eiril Nås Høistad
Alle elementene på fish’n’ chips-tallerkenen er kalde. Selv om vi nettopp har satt oss til bords. Køene med traller med middagsbrett ødelegger ofte for totalinntrykket. Denne dagen er de også tomme for ertepuré. Men vi har fått masse kokte erter til i stedet.
Normalt er noe av det beste med fish’n’ chips en kombinasjonen av knasende, fritert deig og saftig, hvit fisk. Det eneste «knaset» på denne, finner vi helt ytterst i kantene.
Pommes fritesen er også daffe saker. Ingen sprøhet. Lite salt.
Nei, takk! Denne kan Ikea droppe i menyen. Køer for å betale gjør ikke underverker for fisk og pommes frites.
Nei, takk! Denne kan Ikea droppe i menyen. Køer for å betale gjør ikke underverker for fisk og pommes frites. Foto: Eiril Nås Høistad
Grønnsakboller til 79 kroner er i utgangspunktet et godt kjøp – hvis du ser bort fra de smakløse bollene. Her er det couscousen med grønnsaker og krydder som er vinneren. Grønnsakbollene er melne i konsistensen. De smaker litt salt og får noe sødme fra hele maiskorn. Hadde vi fått med en tzatziki eller en annet litt frisk saus, hadde dette vært et ålreit måltid.
Bakt potet er jo en rett som alltid er god. I alle fall om du stapper sjenerøse mengder kryddersmør oppi. Ikeas variant inneholder ikke smør. Men fett er det likevel. En lunken potet fylles med tam hvitløksdressing, revet, kald ost og mais. Ved siden av kan du få masse seig bacon. Styr langt unna.
Denne kan du trygt stå over.
Denne kan du trygt stå over. Foto: Eiril Nås Høistad
Laksefilet med bakte rotgrønnsaker og hollandaisesaus er et bedre valg. Selv om fisken er overstekt, og grønnsakene ikke smaker mer enn vann med hint av noe grønt. Du blir mett, men den fete og tamme sausen gjør at det blir litt tungt for magen.

Gå for klassikeren

Det er klassikeren som er vinneren. Kötbullarna serveres med en fyldig potetstappe, søte, kokte erter, syrlig tyttebærsyltetøy og en litt vassen, brun saus.
En klassiker for store og små.
En klassiker for store og små. Foto: Eiril Nås Høistad
Her er det brukt finmalt kjøtt og bollene er derfor myke inni, men heldigvis godt stekt på overflaten. De gjør riktignok lite ut av seg rent krydder- og smaksmessig. Man skal ikke kimse av minnenes effekt på smaksløkene. Men uavhengig av det, er retten godt balansert med sødme, syre og kremete elementer.
Hur bra som helst.

Tid for tårta

Klarer du å gå forbi dessertskapet uten å plukke med deg noe søtt, er du laget av stein. Nei da, men utvalget er innbydende og fristende.
Når vi først er her for å teste maten, går vi for litt av hvert. La oss begynne med den største skuffelsen.
Glinsende og tykk sjokoladeglasur. Lag på lag med sjokoladekrem og sukkerbrød. Visuelt er chocolate crunch cake en vinner. Men selve kaken eller sukkerbrødet er helt tørt. så tørt at store mengder veldig søt glasur og krem ikke klarer å skjule det.
Kudos for en bitter og tydelig smak av mørk sjokolade.
Daimkaken er, som den alltid har vært, søt, fet og med litt sprøhet fra Daim-sjokoladen. Liker du Daimkake, liker du denne.
Kladdkaken er mørkebrun, seig og tilsynelatende en dessert som vil tilfredsstille alle sjokoholikere. Men lukker du øynene, vet jeg ikke om du vil klare å gjette at dette er sjokolade. Den smaker mest av sukker, og konsistensen er hakket for kladdete. Et minutt mer i ovnen hadde gjort seg.
Vi må tilbake til klassikerne for å kåre en vinner i kakeskapet. Åh Napoleon med sin ... Altså, dette er en god napoleonskake. Fyldig krem med et hint av friskhet. Et tykt lag melisglasur på toppen. Et lite minus er butterdeigen. Den er til dels seig, og ikke så flakede som de beste variantene av kaken. Men det er pirk. For dette er bistroens beste dessert.
Napoleon med sin hær til Ikea dro.
Napoleon med sin hær til Ikea dro. Foto: Eiril Nås Høistad

Ære være Ikea

All ære til Ikea for å utvikle menyen, gjøre den grønnere og mate sultne folk på shopping. Man skal jo ikke handle sulten. De kan med fordel kutte et par retter fra menyen og heller perfeksjonere noen få.
Forslag til forbedring: La gjestene betale først. Ta med kvittering og hente maten etterpå. Så er middagen kanskje varmere.
Enn så lenge er kjøttbollene og napoleonskaken gode grunner til å spise på Ikea.

FAKTA

Ikea Furuset

Hva vi spiste: Kjøttboller (109,- for åtte stk.), laks med rotgrønnsaker (159,-), bakt potet med bacon (59,-), grønnsakboller (79,-), fish’n’ chips (149,-), daimkake (35,-), kladdekake (25,-), napoleonskake (55,-) og chocolate crunch cake (65,-).
Hvem passer det for: Alle som skal på handletur på Ikea.
Rullestolvennlig: Ja
Vegetarretter: Ja
Lydnivå: Behagelig.
Innsidetips: De serverer engelsk frokost frem til klokken 11.
åpne faktaboks

Vurdering

Miljø

3

Mat

3

Service

3

Meny

4

Verdi for pengene

3
Gå til Vink-forsidenGå til Godt.no

Følg Vink på sosiale medier