Michelin-guiden 2025: Disse norske restaurantene fikk stjerne

Michelin-guiden 2025: Disse norske restaurantene fikk stjerne

To nye restauranter fikk stjerne under mandagens Michelin-utdeling.

Mandag 16. juni ble de prestisjefulle Michelin-stjernene delt ut til nordiske restauranter. Utdelingen foregikk på Sjælland i Danmark.
Alle de norske Michelin-stjerne-restaurantene beholdt sine stjerner i Michelin-guiden. Dermed står fremdeles Esben Holmboe Bang og hans Maaemo med tre stjerner i guiden.
– Jeg er utrolig takknemlig og stolt over å få beholde stjernene. Det handler om alle som har jobbet på Maaemo. Jeg er svært stolt av de mange talentene vi har hatt innom, sier restauranteieren til Vink etter utdelingen.
I tillegg fikk vi to nye stjerner. Dermed har Norge til sammen 22 stjernerestauranter i 2025.

Stjernedryss i Bergen

Kun to norske restauranter fikk tildelt nye stjerner. Begge er i Bergen og fikk én stjerne:
  • Omakase by Sergey Pak
  • Gaptrast
Begge de nye stjernerestaurantene åpnet i 2024 og ligger i sentrum av byen. Det var til sammen ti nye restauranter i Norden som fikk én stjerne. Det er nå til sammen 75 restauranter med én stjerne i Norden.
– Det er et stort teamarbeid. Vi har jobbet så hardt for å gi gjestene den beste mulige opplevelsen. Tusen takk til teamet hjemme, jeg elsker dere, sa Vangen fra scenen.
Gaptrast i Bergen fikk sin første stjerne. Her er kjøkkensjef Kristian Vangen.
Gaptrast i Bergen fikk sin første stjerne. Her er kjøkkensjef Kristian Vangen. Foto: Ellen Eriksen
Sergey Pak sier til Vink at han er veldig overrasket.
– Det var en stor overraskelse for meg. Nå skal jeg feire med teamet mitt.
I år ble ingen norske restauranter tildelt to eller tre stjerner. Det var heller ingen nye utmerkelser for Bib Gourmand eller grønn femkløver.
Sergey Pak var svært overrasket over kveldens utdeling.
Sergey Pak var svært overrasket over kveldens utdeling. Foto: Ellen Eriksen

FAKTA

Michelin-guiden

Michelin-guiden er en fransk guidebok til hoteller og restauranter. Den ble utgitt første gang i 1900 av dekkfabrikanten Michelin. Nå er det en prestisjetung pris som gis ut årlig.
En gruppe inspektører reiser rundt i verden og avgjør hvem som skal inn i guiden. De opptrer som vanlige gjester og avslører ikke sin identitet.
Restaurantene kan utmerkes med én, to eller tre stjerner. Det gis også ut «grønn femkløver» for bærekraft, i tillegg til Bib Gourmand, som gis til restauranter som tilbyr kvalitet til god pris.
I tillegg nevner guiden restauranter med omtale, men uten å gi dem stjerne eller utmerkelse.
Du kan velge om du sier Michelin med norsk eller fransk uttale. På fransk sier man «misje’læ», mens på norsk sier man «micheleng».
Kilde: Store norske leksikon / Michelin-guiden
åpne faktaboks

Dette er Norges stjernerestauranter:

En stjerne
  • Stallen (Oslo)
  • Mon Oncle (Oslo)
  • À l’aise (Oslo)
  • Bar Amour (Oslo)
  • Sabi Omakase (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Hyde (Oslo)
  • Hot Shop (Oslo)
  • Savage (Oslo)
  • Hermetikken (Stavanger)
  • Lysverket (Bergen)
  • Iris (Rosendal)
  • Fagn (Trondheim)
  • Sabi Omakase (Stavanger)
  • Under (Lindesnes)
  • Speilsalen (Trondheim)
  • K2 (Stavanger)
  • Omakase by Sergey Pak (Bergen)
  • Gaptrast (Bergen)
To stjerner
  • Kontrast (Oslo)
Tre stjerner
  • Maaemo (Oslo)
  • Re-Naa (Stavanger)
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier