Husker du trenden da vi hele tiden skulle si hvilket team vi var på?
«Jeg er på team pinnekjøtt»
«Nei, neeei! Team ribbe er best!»
Irriterende, sant? Men er det noe vi kan ta med oss, så er det at mat engasjerer og splitter. Og noen matvarer engasjerer mer enn andre. Da jeg nylig skrev en guide over hvor man får god iskaffe, fikk jeg raskt en melding fra en kollega. Hun bannet i kirka og sa at hun misliker iskaffe (og for så vidt også ramsløk).
Det er rart, men flere av tingene jeg elsker å putte i munnen, er det andre som «HATER!».
Så hvilket team er du på? Hva liker du? Og enda viktigere, hva liker du ikke?
Dette er maten som splitter:
01
Sylteagurk
Alle burgere, tartarer og gravides beste venn. Syrlig og spretten, men god?
02
Koriander
Om du liker denne eller ikke, påvirkes visstnok av både gener og vane. Noen er genetisk disponert for å oppleve at koriander smaker som såpe, andre har bare ikke utsatt munn og mage for nok av det.
03
Østers
Gjett hva som sto på menyen på et «flytt til Sveits»-møte i forrige uke? En godt bemidlet gjeng var invitert og fikk presentert alle fordelene ved å flytte til Sveits. Snacksen var av det slimete slaget.
Her er nok konsistensen den største utfordringen. PS. Det er ikke lov å si man liker østers om man svelger den ned. Den skal tygges og smakes.
04
Trøffel
Denne eksklusive råvaren er alle feinschmeckeres våte drøm. Greit å ikke like dill, men trøfler ... Så kan man man jo spørre: Er det godt bare fordi det er dyrt og sjeldent?
05
Blåmuggost
Det fremgår jo litt av navnet på denne matvaren at den ikke er for alle.
06
Dill
Vill etter dill? Fjellørret, potetsalat eller en skive med kremost og avokado. Mye blir hakket bedre med denne lille urten. Eller?
07
Lakris
Smågodtposens mest kontroversielle lille rakker.
08
Oliven
Litt i samme gate som sylteagurken. Syrlig, salt og nydelig i kombinasjon med fet mat. For noen.
09
Aubergine
Hett tips: Denne grønnsaken må få kjørt seg i grill, ovn eller gryte. Er det antydningen til rått, smaker det ikke godt. Men selv gjennomstekt er det heller ikke alle som liker den.
10
Multer
«Bismak av oppkast» eller «verdens beste bær». Kjært barn kan beskrives på mange måter.
I fjor fikk Aftenpostens sjefredaktør til og med i gang en aldri så liten multebevegelse. Hun demonstrerte medienes makt da hun uttrykte misnøye med at Tines multeyoghurt ikke var til salgs lenger. Lang historie kort: Multeyoghurten kom tilbake.
11
Grapefrukt
Denne bitre sitrusfrukt som til og med har sin egen skje. På starten av 1900-tallet begynte fintfolk (av en eller anne grunn) å spise denne med sukker og skje. Jeg skjønner ikke helt greia, men jeg liker smaken. Gjør du?
12
Iskaffe
Kollegaen var første person jeg har møtt som har uttrykt at iskaffe er vondt. Men hva vet jeg? Og hva synes du?
13
Ramsløk
Heldige er de som finner disse godsakene i skogen. Løksmaken er sterk. Men er den for sterk?
14
Chèvre
På fransk betyr ordet geit. Men det brukes like mye om myke, ferske oster laget av geitemelk. En utfordrende smak for noen. Himmelen for andre.
15
Rå tomat
«Jeg tar en cheeseburger uten tomat». Hørt det før? Jeg kan være enig i at en dvask, umoden tomat ikke frembringer stønn eller andre tegn på nytelse. Men de faste, søte, modne variantene er jo godteri!