Jada, mange av oss skal innom Gardermoen i julen. Blir ventetiden lang og sulten melder seg, gjelder det å velge riktig spisested. For her risikerer du å betale 135 kroner for en elendig toast eller 127 kroner for et tamt pizzastykke.
Men! Det er mulig å få seg en deilig skål med fiskesuppe. Vi har også funnet et fristende familietilbud – blant mye annet.
Vi har vært på både innenlands- og utenlandsavdelingen. Alle stedene er testet mellom klokken 11 og 16 på hverdager. Da er pågangen av folk relativt lav, og spisestedene har størst sjanse til å skinne.
God reise – og god jul!
INNLAND:
Two Tigers
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
3
Holder til ved gate A12. Åpner kl. 10.
Hva vi spiste: Thai chicken curry og tempura salat. 225 og 210 kroner.
Pluss: Bra utvalg av asiatiske retter. Pent modnet avokado, og flott presentert tempurasalat. Bra styrke i den røde curryen. Mye chili og fin miks av grønnsaker.
Minus: Det er kaldt i lokalet. De friterte rekebitene veldig kalde. Mye frityr i forhold til reker. Lite og tam chilimajones. Smakløs kylling. Lunken curry med lite smak av kokosmelk.
Konklusjon: Vi har opplevd bedre fra Two Tigers tidligere, men curryen er ennå innafor.
Bølgen & Moi Food Garage
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
4
Holder til rett innenfor sikkerhetskontrollen. Åpner kl. 06.
Hva vi spiste: Cæsarsalat og B&M burger til 229 og 289 kroner.
Pluss: Mye å velge mellom. Bra at de har krutonger og dressing i egne skåler. Sprø brødkrutonger og fin hvitløkssmak på dressingen. Sprø salat. Nokså saftig burger og sprø fries. Fin spice i dressingen.
Minus: Fire små skiver kylling er lite når man betaler 229 kroner. Kjøttet er også litt kornete i konsistensen. Briochebrødet er tørt og osten knapt smeltet. Slappe tomater.
Konklusjon: Dyrt, men bra utvalg og noe bra mat.
TGI Friday’s
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
2
Holder til i annen etasje etter sikkerhetskontrollen. Åpner kl. 10
Hva vi spiste: BBQ burger og Fridays signature whiskyglazed kylling. 289 og 319 kroner.
Pluss: Julepyntet lokale. Stor og luftig restaurant. Godt med plass. Hyggelig service. Nokså saftig kylling. Rikelig med BBQ-saus til burgeren.
Minus: Tørr burger, tørt brød, osten er knapt smeltet og det smaker bare frityr av løkringene på toppen. Slapp tomat, men salatbladet har er litt sprøtt på den ene siden. Friesene burde vært sprøere og hatt noe salt over seg. Kyllingen smaker kun av den søtlige og kvalmende glazen. Maiskolben er varmet opp, men burde vært grillet og fått noe urtesmør over seg.
Konklusjon: Hyggelig og stort lokale. Her kan du ta en øl, men styr unna maten.
Fiskebaren
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
4
Holder til ved gate A6. Åpner kl. 09.
Hva vi spiste: Rekesmørbrød og fiskesuppe. 255 og 249 kroner.
Pluss: Fine plasser ved vinduet. Går kjapt å få maten. Rikelig mengde og friske reker, sprø salat og rikelig med majones i rekesmørbrødet. Varm suppe og fint strimlede grønnsaker. Bra mengde laks.
Minus: Kjipt brød under rekene. Kraften i fiskesuppen er tynnere enn det vi har opplevd tidligere. Mangler både litt salt og noe mer smak.
Konklusjon: Fiskebaren holder stand som et av de bedre spisestedene på innland, men har vært enda bedre før.
Jamie’s Deli
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
2
Holder til ved gate A8. Åpner kl. 06.
Hva vi spiste: Chicken Cæsar club sandwich og Oslo hot pizza. 138 og 127 kroner.
Pluss: Salt pølse til pizzaen. Pizzastykket er varmt. Noe grillsmak på paprikaen.
Minus: Nitrist bunn på pizzaen. Lite smak i ost og tomater. Latterlig dyrt. Veldig slapp salat (selv om det står «crispy» på skiltet). Smakløs kylling og tørt brød.
Konklusjon: Dyrt og dårlig. En av Gardermoens svakeste spisesteder.
Ritazza
Vår vurdering:
1
Holder til ved gate A8 og C1. Åpner kl. 06.
Hva vi spiste: Toast med ost og skinke og pizza med salami. 135 og 127 kroner.
Pluss: De har et juletre.
Minus: Skittent lokale. Det ligger søppel på gulvet som nok ikke har vært vasket på en god stund. Kjedelig utvalg mat. Pizzaen på pappaktig bunn smaker ingenting. Toasten til 135 kroner(!) er vel Gardermoens dårligste kjøp. Smakløs skinke og ost. Ynkelig,
Konklusjon: Kjipt og skittent lokale med dyr og dårlig mat. Styr langt unna.
Åste Haukvik i selskapet SSP, som drifter restaurantene på Gardermoen, svarer på kritikken på vegne av Ritazza. I en e-post til Vink beklager hun på det sterkeste at vår anmelder opplevde serveringsstedet som under standard:
«Vi har strenge rutiner for vask og rydding, og dette har vi kontinuerlig oppfølging på. Vi vil gå gjennom vårt avvikssystem for å se hva som har skjedd. Videre jobber vi med utvikling av produkter for å gi kundene en god opplevelse. Tilbakemeldingen er verdifull i dette arbeidet.»
Northland
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
2
Holder til ved gate A10. Åpner 06.
Hva vi spiste: Baguette med kylling i karri og baguette med skinke og ost. 135 og 117 kr.
Pluss: Går veldig raskt å få maten. Markant karrismak. Har du det travelt før flyet går, er dette det beste alternativ på innenlands.
Minus: Lite smak i skinken, og til denne prisen får vi for lite pålegg. Kyllingsmaken forsvinner helt i karrismaken. Slapp salat. Og hva gjør paprikaen oppi der? Vi vil heller ha mer sprø stangselleri, rødløk eller syrlige eplebiter.
Konklusjon: Det går raskt, men baguettene er bedre på Bit.
NB! For dere som savner Humle & Malt, så er den nå stengt. Her kommer det en ny Bit-avdeling på samme sted. Bygging er påbegynt.
O’Learys skal også åpne på innland. Det samme gjelder salatkjeden Lett.
I løpet av 2025 dukker også gastropuben Crafts opp. Men nå skal vi utenlands!
UTLAND:
W.B. Samson
Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten
Vår vurdering:
4
Holder til ved handelsområdet ved Taxfreebutikken. Åpner kl. 05.
Hva vi spiste: Cæsarsalat og toast med ost og skinke. 179 og 105 kr.
Pluss: Mye å velge mellom. Masse som frister. Toasten er kanskje flyplassens beste kjøp. Den har fått bra varmet i toasteren og blitt gyllen og sprø. God smak på skinken og osten fra Valdresmeieriet. Mye bacon og god smak på Cæsardressingen. Sprø salat.
Minus: Litt små, kalde og ikke så saftige kyllingbiter. Kjedelig og tørt brød til salaten.
Konklusjon: Et av de bedre stedene å stoppe for en matbit.
Hunter bar
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
3
Holder til ved gate D7. Åpent fra 07 til 20 mandag til fredag. 10 til 16 lørdag og søndag.
Hva vi spiste: Elgburger og reinsdyrwrap. 309 og 239 kr.
Pluss: Et av de hyggeligere stedene å spise på flyplassen. Mørt reinsdyrkjøtt og friske grønnsaker. Pommes friten er salt, varm og sprø.
Minus: Periodevis mye folk her. Mye som ikke er ryddet inn fra bordene. Tar lang tid før maten kommer. Elgburgeren er tørr og overstekt. Brødet er tørt, og det er lite smak i dressingen. Reinsdyrkjøttet i wrapen mangler salt.
Konklusjon: Tørr og dyr burger. Grei wrap. Tar lang tid å få maten.
Fiskeriet
Vår vurdering:
4
Foto: Erik Gulbrandsen
Holder til ved gate E9. Åpner 06.
Hva vi spiste: Fish & chips og lakseburger. 255 (liten porsjon) og 279 kr.
Pluss: Ser innbydende ut. Saftig laks med sprø grønnsaker. Brødet er lett toastet. Saftig fiskekjøtt som er nokså sprøtt utenpå.
Minus: Laksen er litt tørr i kantene. Skulle gjerne hatt mer smak i tartardressingen. Fisken kunne vært hakket sprøere. Salt på pommes fritesen mangler. Det er kaldt ved E9. Det ene bordrekken er plassert rett ved utgangsdørene.
Konklusjon: Et av de bedre spisestedene på utenlands.
Havsalt
Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten
Vår vurdering:
5
Holder til ved handleområdet før gate E8. Åpner kl. 07.
Hva vi spiste: Fiskesuppe og pasta med kamskjell. 279 og 310 kr.
Pluss: Ser innbydende ut. Luftig, lyst og hyggelig spisested. Mye forskjellig å velge mellom. Stor og varm porsjon med fiskesuppe. Fin smak av blåskjell i kraften. Saftig laks, reker og fint strimlede grønnsaker. Gardermoens beste rett! Fint bitt i pastaen. Rikelig med kamskjell.
Minus: Stive priser. 310 kroner for pastaretten er dyrt. Litt overstekte kamskjell.
Konklusjon: Fortsatt en vinner på Gardermoen utland. Det koster, men smakene er gode og utvalget stort.
BIT
Vår vurdering:
5
Foto: Erik Gulbrandsen
Holder til ved gate D2. Åpner 05.
Hva vi spiste: Sandwich med ost og skinke og roastbiff. 135 og 143 kr.
Pluss: Raust medpålegg i sandwichene. Sprø baguetter. God smak på skinken. Godt med masse sylteagurk, rødløk og remulade til roastbiff. Går raskt å få maten. Fint å ha med om bord på fly. Bra familietilbud med fire baguetter til 349 kr.
Minus: Mye kø her i perioder. Ikke så mange sitteplasser. Dyrt med 135 kroner for en ost- og skinkebaguette.
Konklusjon: Du får maten raskt. Gode smaker og raust med pålegg på sandwichene.
O’Learys
Vår vurdering:
2
Foto: Erik Gulbrandsen
Holder til ved handleområdet før E8. Åpner 09.
Hva vi spiste: BBQ burger og fish & chips. 315 og 289 kr.
Pluss: Strekkode på bordet gjør det raskt å få bestilt. Svær restaurant. Ofte ledig bord. Fint smeltet ost og bra saltet pommes frites. Grei coleslaw til.
Minus: 315 kroner for burgeren er stivt. Den er stekt for lenge og mangler krydder. Tørt brød. Fish & chips’en er en skandale! Knusktørr fisk, knallhard frityr. Et mordvåpen. Uten tvil den dårligste retten vi spiste på Gardermoen.
Konklusjon: Rart at det er så populært her. Maten er mye bedre de fleste andre steder på utland. Hinsides dårlig fish & chips.
Åste Haukvik i selskapet SSP, som drifter restaurantene på Gardermoen, svarer på kritikken på vegne av O'Learys. I en e-post til Vink skriver Haukvik at de setter stor pris på ærlige tilbakemeldinger. Hun beklager på det sterkeste at forventningene ikke ble innfridd:
Vi er oppriktig overrasket over opplevelsen på O'Learys, hvor vi normalt har gode tilbakemeldinger og mange stamgjester. Vi tar selvsagt tilbakemeldingen på største alvor, og vil iverksette strakstiltak for å sikre kvaliteten både på burgeren og vår fish & chips. Det kan være vi må justere innstillingene på vår nye frityr og grill, og vi har startet en gjennomgang med vårt kjøkkenpersonell for å påse at alle retter tilberedes slik standarden tilsier.
Haven
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
4
Holder til ved handleområdet før gate E8. Åpner 05.
Hva vi spiste: Kyllingwrap og tomatsuppe. 167 og 101 kr.
Pluss: Fyldig tomatsuppe med pen sødmefull smak og fin paprikasmak. Her kan man legge oppi noe pasta fra salatbaren om man vil. En mettende porsjon til en fin pris. Wrapen har pent sting fra noe chili.
Minus: Lite kylling, for mye salat og tørr wrap. Kunne jazzet opp tomatsuppen med noe egg eller sprø krutonger.
Konklusjon: Haven er et fint sted å sette seg før flyavgang. Bra priser sammenlignet med mange andre spisesteder på Gardermoen.
Bjørns Backyard
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
3
Holder til ved handleområdet før gate E8. Åpner 04.30.
Hva vi spiste: Gyros og premium burger. 264 og 305 kr.
Pluss: Mye å velge mellom. Mye og bra dressing til gyrosen. Nokså saftig kjøtt. Sprø fries. Friske grønnsaker.
Minus: Det tar nokså lang tid å få maten. Dyrt! Mangler salt på pommes fritesen. Tzatzikien trenger mer hvitløk. Smakløst brød i gyrosen. For mye og kvalmende smak på trøffelkremen. Burgeren mangler salt og smak og er for mye stekt.
Konklusjon: En nykommer på Gardermoen med middelmådig og dyr mat. Gå for gyrosen.
Fjøla
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
2
Holder til ved handleområdet før gate E8. Åpner 06.
Hva vi spiste: Fjøla burger og gourmettoast med skinke. 289 og 215 kr.
Pluss: Går nokså kjapt å få maten. Stor restaurant. Fin stekeskorpe på burgeren.
Minus: Slitent lokale. Hull i sofaer. Lite smak i skinken og gruyereosten. Osten er ikke skikkelig smeltet. Brødet er heller mykt enn sprøstekt. Et tonn aioli følger med burgeren. Det blir kvalmende i lengden. Slappe tomater. Friesen mangler salt.
Konklusjon: Slitent lokale. Overpriset og svak matservering. Styr unna toasten.
Lett
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
4
Holder til ved torget på utland. Åpner 04.
Hva vi spiste: Spicy kylling wrap og sandwich med salami. 187 og 109 kr.
Pluss: Lyst og hyggelig sitteområdet. Går kjapt å få maten. Bra piff i wrapen. Fin miks av grønnsaker. Syrlig, salt og sødmefullt. Bra priset sandwich. Sprø sandwich med fin smak av pesto og chèvre.
Minus: Litt harde maisnøtter og lite kylling. Veldig mye av den småseige lefsen. Skulle gjerne hatt mer og større biter av fennikelsalamien.
Konklusjon: Friske smaker og grei pris. Maten kommer kjapt.
Jamie’s Italian
Foto: Erik Gulbrandsen
Vår vurdering:
4
Holder til ved annen etasje etter Taxfreebutikken. Åpner 12.
Hva vi spiste: Pizza nduja og pasta carbonara. 259 for begge retter.
Pluss: Rolig sted litt unna de andre spisestedene. Fint plassert. Greit utvalg av klassiske, italienske retter. Fint bitt i pastaen. Rikelig med pancetta. Bra piff i ndujaen.
Minus: Skulle gjerne hatt en sprøere bunn. Litt rar smak på pancettaen i carbonaraen.
Konklusjon: Fint sted som ligger for seg selv i annen etasje. Bra utvalg og brukbar mat. Barnevennlig.
NB! I løpet av 2025 dukker det opp en vinbar kalt Tigerstaden på utland. Her åpner også Mel Norwegian Bakery, Barino og Asian Street Cooking.