Maten er én ting, men vinen? Holy moses! Det er ikke lett å bestemme seg der man sitter med menyen på Mantra restaurant i Dronningens gate.
Jeg har spist på en haug av gode indiske restauranter i London, som Michelin-stedene Benares, Amaya, Jamavar og Quilon, men en god vinopplevelse har jeg sjelden fått på disse stedene. Dårlige vinparringer og lunkne rødviner har ikke løftet den gode maten som er blitt servert.
Mange tenker vann eller øl til indisk mat, så det er ekstra stas at Mantra har et så stort vinutvalg. Her er viner du ikke får tak i på Vinmonopolet, fine priser og et flott sortiment, spesielt fra Burgund, Tyskland og USA.
Vi bestiller en flaske Mosbacher Forster Pechstein Riesling GG 2019, men angrer straks forrettene ankommer bordet. Vi har bestilt styrke tre og fire, og allerede er det på tide å be om øl.
Iskald Kingfisher er et bedre valg når maten eksploderer i munnen, så vinen må vente til senere.
Indisk restaurant med bra vinliste. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Klin kokos
Vi starter med Seekh Kabab til 160 kroner. Lammespydene er salte, saftige og glovarme og har et gult sikksakkmønster på toppen. Det ser ut som sennep, men er en smaksrik og syrlig sylteagurkmajones. Ved siden av ligger en småsterk og sødmerik maissalsa med spirer oppå.
Saftige lammespyd. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Den andre forretten er spenstig og spicy scampi. De tre rekene er blandet med en syrlig og dominerende tomatblanding, og i tillegg finner vi toner av kokos fra kokosmasse, samt en kokoskrem det burde vært mer av. Rettene er pent danderte og prisen er fin.
Mantra er et lunt og stemningsfullt sted. Genistrek er vinduet inn til kjøkkenet. Her står det to store tandooriovner, og man blir sultne av å se kokkene dra opp grillspyd fra de glovarme ovnene.
Åpent inn til kjøkkenet. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Mantra er en stor restaurant, og det kan bli mye støy her. Det er heller ikke alle plasser som er like bra. Vi får plassen i midtgangen, hvor det er mye trafikk forbi bordet.
Selg inn den gode vinlisten
Vinen. Vi må tilbake til den. Servicen er brukbar denne kvelden, men når man først har en stor vinkjeller, er det rart at man ikke gjør mer for å markedsføre den.
I det mørke lokalet kan du lese i menyen at det finnes en annen vinliste, men servitørene sier ingenting om det faktiske utvalget. Her kunne de solgt inn god pinot gris fra Zind Humbrecht i Alsace eller bra riesling fra Østerrike og Tyskland. Man vil vel bli kvitt vinene?
Gode burgundere på sin side, forsvinner i den skarpe, indiske maten. Hvis en Mersault eller Chassagne Montrachet skal åpnes, bør maten bestilles med lav styrkegrad.
Her kan du trygt gå inn dørene. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Trøkker til
Når det er sagt, skal Mantra ha skryt for styrkenivåene. Flere indiske restauranter er pysete, men her trøkker de til. Pluss også for at det står minimum styrkenivå under hver rett, og «advarsel» på rettene som er spicy.
Styrkenivå tre og fire er nok hakket for høyt for mange Oslo-ganer, men selv liker vi godt at det brenner skikkelig i halsen.
Den beste hovedretten er med kylling. Store og saftige kyllingbiter bader i en sterk peppercurry kalt Chettinad Kozhi Kozhambu. Krydderblandingen chettinad masala byr på smaker av både kardemomme, kummin, koriander, chili og pepper. Smaken er intens og nydelig.
Deilig dessert med fudgy carrot og pistasjis. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten
Dessert med indisk vri
Lammeretten er bra, men Venchina Mamsam er ikke helt der den burde. Noen av de braiserte lammebitene er for harde og mindre saftige enn ønskelig. Et par litt større stykker er riktignok bedre, og sausen er nydelig. En kryddersterk og dyp saus med syrlige toner fra karriblader.
Både hvitløk og «vanlig» nan smaker nydelig og er fantastisk å dyppe i begge sausene
Vi avslutter med å dele en dessert, og «fudgy carrot» smaker kjempegodt. Det er gøy at de har flere søte avslutninger med indisk vri, og vår dessert koster fine 140 kroner.
Terten er lun og sprø og toppet med fudge med smak av både gulrot og aromatisk og søtlig kardemomme. Ved siden av ligger en god pistasjiskrem, bringebærkompott og revet pistasjnøtt.
Mantra har en spennende meny, flott vinliste og er blant de beste indiske restaurantene i Oslo.
FAKTA
Mantra
Tlf. 22 41 42 00
Hva vi spiste: Seekh Kabab og Eral Varuval til forrett. Chettinad Kozhi Kozhambu og Venchina Mamsam til hovedrett. Fudgy carrot til dessert.
Hva det koster: Forretter 150–165 kr. Hovedretter 255–375 kr.
Hvem passer det for: Par og mindre grupper.
Rullestolvennlig: Trangt i deler av lokalet.
Vegetarretter: Ja, flere varianter med snacks, forretter og hovedretter.
Lydnivå: Mye lyd når det er mange gjester, men innestemme holder i massevis.
Innsidetips: Sjekk vinlisten! Knallbra utvalg. Det er ikke vanlig på Oslos indiske restauranter. Mandagsåpent.