Vil du ha burger på Øyafestivalen? Da må du like sopp og potet.
Om en uke starter Øyafestivalen. I løpet av fire dager skal rundt 100.000 gafle nedpå store mengder mat i Tøyenparken.
Men én ting vil du ikke finne på årets festival: kjøtt.
Nylig lanserte nemlig Øyafestivalen årets meny. 22 restauranter står klare. Og nytt av året er at den er pesketariansk. Det vil si at den inneholder fisk, men ikke annet kjøtt.
Doug’s Hamburgers skal blant annet servere en vegetarisk soppburger, i stedet for den klassiske cheeseburgeren de har servert på andre festivaler. Der peppern gror serverer ikke lenger butter chicken. Nå får du blant annet en potetburger: aloo tikki chat. Eller kikerter i «punchy» saus.
Tunco kom aller best ut av Vinks test av Øya-maten i 2023. Nå med villreker og tofu, ikke svinekjøtt som i fjor. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten
Mer vegetar, samme pris
– Nå tar alle vegetarmaten mer på alvor. Det blir laget skikkelige gode retter og ikke bare et alternativ til kjøttrettene som det var i noen år, sier Britt Medalen Nilsen. Hun er ansvarlig for Øyafestivalens matområder.
Men det er ikke helt nytt at Øya har stort utvalg av grønt og fisk. I fjor serverte 5 av 22 matboder mat med kjøtt. I 2022 var det nesten helt likt.
– Øya begynte å fjerne storfekjøtt for noen år siden. Og vi har vært strenge med hva slags kjøtt vi har servert. Nå får vi litt fortgang i det, sier hun og legger til:
– Vi jobber hele tiden med å redusere avtrykket på festivalen, og med mat kan man gjøre en ganske stor forskjell.
Dette blir det ikke noe av på årets øyafestival. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten
Hun regner med at noen publikummere vil reagere:
– Sånn er det med alt. Jeg tror ikke vi kommer til å få større reaksjoner enn om vi hadde flyttet en scene, forteller Nilsen.
Nilsen trekker også frem at er det mer rettferdig slik det er nå, istedenfor at kun noen få får selge kjøtt. Nå konkurrerer bodene på like vilkår.
– Så matbodene med kjøtt har vært mer populære?
– Ikke i veldig stor grad, det er jo derfor vi tør å gjøre dette. Men det er alltid noen som lar seg styre mer av råvare enn av rett.
Det er ingen hemmelighet at grønnsaker er billigere enn kjøtt. Likevel kommer rettene hos de ulike bodene til å være omtrent det samme som tidligere.
– Råvarekostnaden er en ganske liten del av kalkylen til restaurantene, så jeg tror ikke det generelt vil være store endringer, forteller Nilsen.
Vink skal selvsagt anmelde maten på Øya i år også. Anmeldelsene finner du på vink.aftenposten.no så fort all maten er fortært på festivalens første dag.
Stor ståhei
For to år siden kuttet Månefestivalen i Fredrikstad ut alt kjøttet. Da ble det stor ståhei. Spesielt i Facebook-kommentarfeltet.
– Jeg tror mye av rabalderet skyldtes nettroll. Det var mange som kastet seg på, som ikke hadde planer om å gå på festivalen i utgangspunktet, forteller festivalsjef Torill Frydenlund.
I år var det fem av seks matboder plantebaserte. Og reaksjonene har stilnet.
– Det var ikke noe bråk i fjor eller i år, kan festivalsjefen fortelle.
Øyafestivalen søsterfestival i Göteborg, Way Out West, er helvegetarisk. Det har de vært siden 2012. Hverken besøkende, ansatte eller artister får servert kjøtt. Og som de skriver på egen nettside:
«Yep, there have been a few discussions over the years». Det kan markedssjef Filip Hiltmann bekrefte. Og i 2012 ble det særlig stort rabalder.
Filip Hiltman har vært med på å skape Way Out West. Foto: Way Out West
– Det var virkelig ikke positive reaksjoner. Det ble nærmest en kulturkrig. En svensk avis delte faktisk ut kjøttboller og pølser utenfor inngangen som et slags stunt, forteller Hiltmann.
Nå er situasjonen en helt annen.
– Alle vet at det er en selvfølge at Way out west er vegetarisk, sier Hiltmann og legger til at matprogrammet deres er nesten like viktig som musikkprogrammet.
Fred Again som headliner årets festival, må med andre ord spise alt annet enn kjøtt.