Egon er et bra sted å være, men en elendig restaurant

Egon (Karl Johan)

Karl Johans gt. 37, 0162 Oslo

$$$
2/6

Her får du

Hyggelige omgivelser og dårlig mat.

Egon er et bra sted å være, men en elendig restaurant

Hvorfor har Egon så mange gjester når maten er så dårlig? Jeg tror jeg har svaret.

Egon. Noen ganger brukt som et slags skjellsord.
«Svigers er helt krise når det gjelder mat – drar alltid på Egon.»
Men samtidig så elsket av mange. Et kompromiss og en utvei i diskusjoner:
«Men dere, vi drar bare på Egon.»
Begge disse fortellingene om Egon er riktige. Det er konklusjonen etter to besøk på Karl Johan-filialen. Én gang med barn og én gang med kompiser. Herre så dårlig mat vi fikk, men jammen hadde vi det hyggelig.

Appen og baren

Ingenting er som å starte et måltid med å trykke på mobilen i 20 minutter, som en pensjonist som skal kjøpe Ruter-billett.
Ja, for her må man bestille med app. Bla seg frem i en meny på størrelse med eiernes overskudd. Hver eneste gang du trykker på en rett, må du gjennom et steg der Egon forsøker å selge deg noe ekstra.
Skal du ha mer å drikke? Ny runde i appen. Hvis ikke må du stille deg i køen til baren. Den er mye i bruk. Flott at baren er populær, tenker sikkert Egon. Nei, det betyr at folk misliker appen, tror jeg.
– Da jeg ventet i baren i sted, så jeg rettene komme ut fra kjøkkenet. Alt så fett og digg ut, sier kompisen min.
Men også han skulle bli skuffet. Dette er den lengste rekken av dårlige matserveringer jeg noensinne har fått. Kompisen min, som er enkel å tilfredsstille, konkluderer slik etter måltidet:
– Det var faktisk ingenting som var godt.
Taco crispy chicken ser ikke så verst ut. Men en god teskje vann renner ut av den.
Taco crispy chicken ser ikke så verst ut. Men en god teskje vann renner ut av den. Foto: Morten Schwencke

Taco med vann

En viktig del av Egons strategi er at «alle» skal få noe de liker. Derfor inviterte jeg tre kompiser for å teste en haug med retter. Her er noen lavpunkter:
Taco crispy chicken: Når jeg løfter den lille tacoen, renner det en teskje vann ut av den. Hæh? Jeg bikker den igjen, og det renner enda noen dråper. Vannet kommer trolig fra revet gulrot som har ligget i vann.
Den friterte kyllingen er tørr på innsiden. Helheten smaker altfor søtt. Krydringen er svak og ubestemmelig.
Pasta carbonara: Selve pastaen er altfor mye kokt. Det samme med sausen, der eggene er blitt til eggerøre. Med de svære baconskivene som ligger drapert over retten får vi nesten følelsen av å spise frokost.
Pork belly wok (252 kroner) er søt som en dessert og risen er tørr i kantene. Noen kjøttstykker er seige. Andre er fulle av fett. Rett og slett vond mat.
– Men se her da dere!?
Det skjæres i den 350 gram store entrecôten (450 kroner) og håpet stiger. Fin og rosa inni.
– Eh, nei ...
Ordentlig seigt og knudrete kjøtt. Biff er bingo på steder som dette, for kvaliteten varierer mye. I tillegg får vi en tykk og absurd smakløs béarnaisesaus. Den minner om dårlige ferdigvarianter. Ingen syre eller smak fra estragon er å finne.
Til biffen velger vi den eneste ålreite rødvinen på et utrolig stusslig vinkart. Selv om det går gode 20 minutter mellom forretter og hovedretter, blir vinserveringen betydelig forsinket. Servitørene er vennlige folk, men totalopplevelsen (inkludert app) er rett og slett nedslående.
Så hvorfor kommer folk hit egentlig?

FAKTA

Les om andre retter vi spiste:

Egonburger (289 kroner) er helt grå i kjøttet. Tørt i alle ledd, med en peppersaus fullstendig blottet for peppersmak.
Kylling quesadilla (241 kroner) er laget på tortillas av samme kvalitet som hjemmetacoen, som ikke får den ordentlig gode sprøheten på utsiden. Heller litt pappfølelse. Innsiden er saftig på grunn av smeltet ost, men retten domineres av en for søt, syltet løk på toppen.
Ostegratinerte nachos (215 kroner) smaker standard norsk tacokrydder. Altså ingen usmak, men du får det til bedre hjemme. Mengden kjøtt er svært beskjeden med tanke på prisen. Srirachamajonesen smaker ikke av chilisausen i det hele tatt.
Lun eplekake med kaffe (139 kroner) er en deigete affære, som slett ikke smaker kaffe. Eller skulle kaffen komme til? Vi har fått vår kaffe for lenge siden. Vaniljeisen som serveres ved siden av er standard og masseprodusert.
Bananasplit (152 kroner) er en absurd komposisjon med en gullfarget sjokoladekreasjon på toppen. Bananene er harde og isen medioker.
Egons hjemmelagde pannacotta (109 kroner) smaker svakt av vanilje og kunne trengt litt syre.
I sjokoladefondanten (129 kroner) er det lett å finne sødmen og vanskelig å finne sjokoladesmaken. Men den er varm og (nesten) rennende inni.
åpne faktaboks

Grunn nr. 1: Det er barnevennlig

En lørdag er vi tre voksne og tre barn på Nasjonalmuseet. Så blir barna sultne. De vil ha pølse. Ingen av oss voksne vil bruke lørdagen på å utfordre det, men vi vil ikke på Narvesen heller.
«Men dere, vi drar bare på Egon.»
Vi angrer umiddelbart, for det er lang kø for å få bord. Ja, så populært er stedet.
En servitør som til slutt skal finne bord til oss, blir borte i 15 minutter. Men så snart vi er inne, får alle tre barna et aktivitetshefte fra brannbamsen Bjørnis. Vips kan de voksne snakke med hverandre. Det er belønningen. Straffen er å lære barn at restaurant er et sted man får:
Grillpølse med fries (78 kroner). Barna liker dette, og sånn sett er det smart. Men kvaliteten på det som serveres, to masseproduserte pølser og ikke helt sprø pommes frites, er ikke bra.
Egon er et bra sted å være, men en elendig restaurant
Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten
Pizzabuffeten (172 kroner) er noe bedre. Men det er lite annet å juble for enn at behovet for salt, fett og karbohydrater stilnes.
Det er mange pizzaer på menyen, men bare to av gangen å velge mellom i buffeten. De tre vi får prøvd, smaker forbausende likt. Det er knapt mulig å smake skinken og soppen på «Klassikeren» – særlig om du har rømmedressing på – for smakene er så milde. Det bedrer seg nesten ikke med pepperonien eller tacopizzaen, der råvarene later til å være av billigste stort. Skorpen er gigantisk og sprø på feil måte – mer porøs, som en Big One-bunn. På siden får du salatblader.
Ja, prisen er lav, men dette er ikke god verdi for pengene. En italiensk pizza på bra steder, som man blir ordentlig mett av, koster rundt 200-lappen. Slike steder fungerer bra med barn også.

Grunn nr. 2: Koselig

Den andre grunnen til at folk velger Egon, er at det er hyggelig der. Atmosfæren er lun, og på bordet brenner levende lys. Rommene er delt opp på smarte måter, med båser og skillevegger, som gjør underverker for akustikken. Toalettene er moderne og helt rene. Ja, det er kanskje noen falske bøker i hyllene og litt kommersiell estetikk i baren. Men med opplegget for barn i bakhodet, gir jeg faktisk karakter 5 til miljø.
Dessuten er lokasjonen en nøkkel. Alle de 45 Egon-restaurantene i landet er sentralt plassert, ofte med gode uteserveringer. Og de er aldri for nærme en annen Egon – noe som er helt bevisst. Egons eiere får årlig tilbud om 40 nye lokaler, ifølge dem selv, men takker nei.
Egon er et bra sted å være, men en elendig restaurant. Og tilbudet kommer til å bestå, for her går det som en kule. Moderselskapet hadde et overskudd på 95 millioner kroner i 2022.

FAKTA

Egon (Karl Johan)

Hva vi spiste: Taco crispy chicken, pasta carbonara, pork belly wok, Egonburger, kylling quesadilla, ostegratinerte nachos, lun eplekake med kaffe, bananasplit, Egons hjemmelagde pannacotta og sjokoladefondant.
Hva det koster: Småretter fra rundt 150 og oppover. Hovedretter fra drøyt 200 kroner og opp til 469,– for den dyreste. Pizzabuffet 172,– (Hele søndag og mandag. Øvrige dager til 18.00.)
Hvem passer det for: Familier og venner
Rullestolvennlig: Nei, trapper inn i lokalet.
Vegetarretter: Lite.
Lydnivå: God akustikk og bakgrunnsmusikk.
Innsidetips: Prøv noe annet enn vi prøvde – kanskje du finner noe godt!
åpne faktaboks
Vil du ha ferske tips til kule ting som skjer i Oslo, hver uke? Meld deg på Vinks nyhetsbrev her!

Vurdering

Miljø

5

Mat

2

Service

2

Meny

2

Verdi for pengene

2
Gå til Vink-forsidenGå til Godt.no

Følg Vink på sosiale medier