Dapper bistro dabber av

Vår vurdering

Dapper bistro dabber av

Mye har skjedd siden sist vi besøkte Dapper bistro i Bjørvika.

Dapper bistro var et friskt pust da de åpnet i Bjørvika i 2022. Spennende retter, mye vegetarmat og en behagelig, avslappet atmosfære. Bra prisede lunsj- og middagsretter bidro til at vi fort la vår elsk på spisestedet.
Men så sluttet en kokk for å drive vinbaren Ember, og etter denne kvelden lurer vi på om kokken dro flere med seg i dragsuget.
Bistroen ligger fortsatt flott til. Litt tilbaketrukket fra stripen langs sjøen og med utsikt til cocktailbaren Poppy og noen klesbutikker.
Det uformelle lokalet byr på grønne og brune toner og en åpen kjøkkenløsning i den ene enden. Været er på godsiden, så vi setter oss under lyse parasoller på uteserveringen og bestiller kald øl.

The dark side

Menyen er ikke like spennende lesning som da restauranten slo opp dørene for to og et halvt år siden, og vegetartilbudet er heller ikke like stort. Vi bestiller fire småretter og tre større. De minste porsjonene byr på to store problemer, ett mindre og et lyspunkt.
La oss starte med den mørke materien: Seks biter falafel til 195 kroner. De mørkebrune kulene er harde og ekstremt tørre. Det hjelper lite med den lille klatten med svak wasibikrem under. Her blir det meste liggende igjen. Serveringen ser kjip ut og smaken er deretter.
Laksepinchos marinert i beter og gin.
Laksepinchos marinert i beter og gin. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Mer gin, takk!

Kan man tulle til en brødservering? Ja, surdeigsbrødet er for så vidt greit hos Dapper, men tilbehøret? Skålen med pisket fetaost og olivenolje er ekstremt salt. Vi bruker heller brødet til å dyppe i noen av de andre rettene.
Laksepinchos er mye bedre. Fiskebitene ligger oppå et stykke brød og er supplert med kapers og syrlige eplebiter. Gode munnfuller, men laksen burde hatt enda mer smak av gin og rødbeter som de er marinert i. Nå blir det hakket for tamt.
Uformelt og trivelig lokale.
Uformelt og trivelig lokale. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten
Vinneren blant smårettene er definitivt burrata, men dette er ikke akkurat avansert kokkekunst. Osten ligger i midten av fatet med noen krutonger og deilige, soltørkede tomater rundt. De har helt olje med smak av basilikum over osten. Dette er en enkel, mektig og deilig rett. Endelig kommer brødet til nytte, og tomatene er verdt prisen alene.
Det er ingenting galt med servitørene som jobber hos Dapper, men de to damene har ikke sjans til å sørge for mer enn middelmådig service når spisestedet er stappfullt både inne og ute. Resultatet er glemte bestillinger, lang tid mellom serveringene og en generelt upersonlig tone.
Inne eller ute? Dapper bistro byr på begge deler.
Inne eller ute? Dapper bistro byr på begge deler. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Ta seg selv i nakken

Hovedrettene er også blandet drops. Den dårligste er svinenakken. En deilig råvare de fleste lykkes med når de lager det hjemme. Her lider kjøttet samme skjebne som falafelen: Det blir for tørt.
De burde kanskje droppet å skjære nakken opp i biter, men resultatet er uansett mislykket. Det hjelper litt med masse god chimichurri over kjøttet. Urtedressingen har en markant smak av mynte, og retten byr også på nokså sprø fries, som riktignok trenger mer salt. Noen grønnsaker hadde gjort seg.
Kyllinglåret smaker overraskende lite. Kjøttet burde vært saftigere, men det er godt med masse erter til. Den stekte kyllingen bader i en tam italiensk piccatasaus som burde hatt både mer smør og mer sitron for å matche all den salte kapersen.
Lite smak på denne retten med erter og kylling.
Lite smak på denne retten med erter og kylling. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Enkelt og godt

Vinkartet byr på 29 forskjellige viner fra mange ulike produsenter. Vi har valgt Le Grappin Hautes Côtes de Beaune Blanc Derrière Baubigny 2022, en syrefrisk burgunder ganget med rundt 2,5 av prisen på Vinmonopolet.
Kveldens beste hovedrett er moules frites. En raus porsjon med store og saftige blåskjell. Heller ikke noe avansert kokkekunst, dette får de fleste kjøkken bra til. Friesen er den samme som til svinenakken. De er sprø og smaker godt.

En glemt dessert

Det er deilig med restauranter som serverer tilslørte bondepiker, trollkrem, bløtkake eller andre gode norske desserter med sin vri. Hos Dapper kjører de på med en fluffy og syrlig sitronfromasj. En litt glemt dessert som ofte er henvist til koldtbord på høyfjellshoteller.
Totalinntrykket er at Dapper ikke er like fluffy som fromasjen. Det virker som om piffen er gått ut av spisestedet siden oppstarten. Presentasjonene er veldig enkle, rettene er ikke så spennende som de var, og servicen går på sparebluss. Her må man ta grep for å komme på rett kjøl igjen.

FAKTA

Dapper bistro

Tlf. 919 09 834
Hva vi spiste: Falafel med wasabikrem, burrata med krutonger, brød med pisket feta, laksepinchos, kyllinglår, svinenakke og moules frites. Sitronfromasj til dessert.
Hva det koster: Mindre retter 65–225 kr. Større retter 265–295 kr. Søte retter 125–165 kr.
Hvem passer det for: Par, mindre grupper og enslige.
Rullestolvennlig: God plass ute. Noe trangt inne. Stor handikaptoalett til venstre for det åpne kjøkkenet.
Vegetarretter: Flere småretter og en hovedrett.
Lydnivå: Behagelig.
Innsidetips: De har også lunsj her.
åpne faktaboks
Gå til Vink-forsidenGå til Godt.no

Følg Vink på sosiale medier