– Kamelåså?
Nei da, det er lett å forstå menyen til den danske kjeden Grød som har åpnet på Grünerløkka.
De startet sin første grøtbar på Nørrebro i København i 2011 og har totalt ti grøtsjapper, én webbutikk og har gitt ut en rekke kokebøker. Folket vil ha grøt, og nå får du altså den tyktflytende matretten i Markveien 67.
Friterte baller
Det er et dristig valg å åpne her. Grünerløkka er sikkert riktig område, men lokalet har huset flere nedlagte konsepter, sist en thai- og sushisjappe. Grød ligger i dumpen, ned den lille bakken fra Eventyrbroen, like før du kommer til trøndersuksessen Sabrura.
Lokalet er lyst og trivelig med store vinduer, lyse stoler og bord, bra plass til barnevogner og en innholdsrik meny. Her får du ikke bare klassisk havregrøt med ulik topping, men også risotto, daal, friterte byggrynsballer og okonomiyaki med kylling.
Lyse og innbydende lokaler. Foto: Tomm W. Christiansen
Gå all in!
Vi bestiller selv mat og drikke i baren og åpner med tradisjonell havregrøt med mye forskjellig topping. Her er Grød i sitt ess.
Passe tykk konsistens, lun, ørlite salt og velsmakende. Toppingen er smart delt inn i ulike soner på toppen. Søtlig banan og havregrøt er alltid en vinner, og det er godt med syrlige epler, sprø granola og ristede mandler.
«All in!»-varianten byr også på noe yoghurt, en søtlig bærkompott, kokosflak, peanøttsmør, karamellsaus og kakao-tahini. Puh! Det er deilig å mikse hver skje med nye smaker, og du blir stappmett for 149 kroner. Men med så billige råvarer bør den heller ikke koste mer.
Det ser godt ut og smaker bra. Foto: Tomm W. Christiansen
Varianten med blåbærsmoothie innfrir også. En mektig tyktflytende suppe med deilig smak av blåbær. Kokosflak med fint bitt, friske blåbær, peanøttsmør, granola og banan er passende topping, men jeg skulle gjerne hatt mer av granolaen. Det blir mye mykt og rennende, så det hadde gjort seg med enda mer krunsj til smoothien.
God nykommer på Løkka. Foto: Tomm W. Christiansen
Japansk pannekake
Her er god plass, og Grød har åpent både til frokost, lunsj og middag. Det går nokså kjapt å få maten, og det er fint at de både har søte og salte alternativer.
En av de salte variantene er japansk pannekake, okonomiyaki, toppet med kylling, hoisinsaus, vårløk og peanøtter.
Kyllingen er nokså saftig, hoisinsausen ikke alt for søt, og det er godt med sprø nøtter til alt det myke. Dessverre blir det veldig mye pannekake. En høy pannekake, mer som en belgisk vaffel, blir vel dominerende med sin myke konsistens. Hadde denne vært sprøstekt, hadde det løftet retten flere hakk.
Meget god risotto med bygg og syltet sopp. Foto: Tomm W. Christiansen
Risottoen er et meget godt kjøp til 159 kroner. Laget på bygg og med mye soppsmak og fin tyggemotstand. Syltet sopp på toppen løfter matopplevelsen, og det er godt med mye ost på toppen. Det eneste jeg savner, er noe sprøtt til alt det myke. En skive sprøstekt surdeigsbrød hadde gjort underverker.
Arancinibowl med grønnsaker er middelmådig. Jeg skulle ønske de friterte bygggrynballene var hakket sprøere, men den tykke hvitløksdippen til er knallbra. De stekte gulrøttene er dvaske og tilfører lite, men også her er det deilig med syltet sopp.
Søt avslutning
Vi avslutter med en dessertvaffel, og denne funker brukbart til den søte toppingen. Havrevaffelen hadde gjort seg bedre sprøstekt, men er velsmakende med sjokoladetahini, sprø peanøtter og en søt og salt karamellsaus. Nok en gang litt mye vaffeldeig, men dette er et brukbart kjøp til 95 kroner.
Grød er et fint tilskudd til Mat-Oslo. Et ypperlig sted for mat i farten, mettende mat til en rimelig pris og for småbarnsforeldre på trilletur.
FAKTA
Grød
Hva vi spiste: Havregrøt med alt på. Blåbær smoothiebowl, okonomiyaki med kylling, arancini bowl, risotto og havre «snickers» vaffel.
Hva det koster: De fleste rettene ligger mellom 99 og 155 kroner.
Hvem passer det for: Ypperlig for en lunsj, frokost før jobb eller en matbit etter arbeidslutt. God plass til barnevogner.
Rullestolvennlig: Nei.
Vegetarretter: Ja, her er det meste av menyen vegetarisk.
Lydnivå: Behagelig.
Innsidetips: Åpner 07.30 på hverdager og kl. 09.00 på lørdag og søndag. Mye tidligere enn annet på Grünerløkka.