Luksuskebaben er omstridt. Hvorfor det?

Luksuskebaben er omstridt. Hvorfor det?

Det er lite som splitter folket som ... kebab. La oss ta en nærmere titt på begrepet «luksuskebab».

«Nei.» Det var kommentaren til den selvutnevnte kebabeksperten Abubakar «Abu» Hussain under en Tiktok-video om luksuskebab som Vink publiserte før sommeren.
Fåmælt type, men klar tale.
Abu er ikke alene. Luksuskebaben er nemlig ofte gjenstand for debatt. En annen bruker kommenterte for eksempel dette under samme video: «Pls hipster brodere ikke prøve å lage kebab mann».
Hva skyldes denne motviljen mot kebab på litt finere restauranter? Og hvorfor er noen så opptatt av at kebaben skal være fra gatekjøkken? Vi tar kontakt med kebabeksperten.
– All kebab er luksuskebab, sier Abu.
Selv over telefon er det tydelig at Abu har et brennende kebabengasjement. Han er vokst opp med å spise kebab, og han har trolig testet de fleste sjappene i byen.
– Det er mange kebabsjapper som fortjener luksuskebab-stempel, selv om kebaben bare koster 130 kroner. De får ikke nok respekt, sier han.
– Har du smakt luksuskebab, da?
– Ja, jeg har smakt flere. Den på Happy Ending ble jeg positivt overrasket over, men jeg likte ikke prisen. Hvem serverer naturvin på kebabsjappe?
Abu fyrer seg opp bare ved tanken på luksuskebab.
Abu fyrer seg opp bare ved tanken på luksuskebab. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Sollikebaben

De spesielt interesserte husker kanskje C'est la bab. En kebabrestaurant midt på Solli plass i Oslo. Restauranten fikk karakter fem av vår anmelder, men en folkefavoritt ble det ikke. C'est la bab ble lagt ned etter snaue to år i 2022.
Var det luksuskebaben vi ikke var klare for? Eller noe helt annet? Var det kanskje konseptet tunfiskkebab som rett og slett var litt vanskelig å svelge?
Vi slo på tråden til Samuel Stenvall. Han var eier av C'est la bab.
Han forteller at restauranten hadde god omsetning, men det var den dyre leien som førte til at kebabeventyret tok slutt. Han tror også det hadde vært lettere om restauranten var plassert på Grünerløkka, ikke Solli plass.
– Det var også litt motvilje mot kebaben. Folk hadde nok litt fordommer mot luksuskebab, forteller Stenvall og legger til:
– Kebab er nok for mye tilknyttet det man spiser klokken 03.00 på natten.
– Dere hadde jo et litt fiffig navn. Hadde du gått for det samme navnet i dag?
– Hehe, nei, det hadde jeg nok ikke. You live and you learn.
Tunfiskkebab </3
Tunfiskkebab </3 Foto: Olav Olsen / Aftenposten
I dag er det en rekke steder i Oslo som serverer luksuskebab. Og det ser faktisk ut som det går ganske greit.

Hva er luksus?

Vinks restaurantanmeldere har uansett lagt sitt elsk på luksuskebaben.
Men hva legger man i ordet «luksus»? Luksus er jo ofte litt dyrt. Litt ekstra stas. Men de såkalte «luksuskebabene» svir ikke nevneverdig i lommeboken.
Ta for eksempel den som Abu var skeptisk til på Tiktok. Den er fra Happy Ending og koster 205 kroner. Her får du kvalitetskylling som du blir mett av. En tilsvarende shawarma på Mediterranean i Torggata koster 175 kroner.
Papa Rosa stakk av med prisen for byens beste kebab i fjor.
Papa Rosa stakk av med prisen for byens beste kebab i fjor. Foto: Jørgen Mo / Aftenposten
Du skal spise mye kebab før denne forskjellen knekker økonomien din.
Alt til sin tid, sier vi.
Dersom du er blant dem som sier «ja» til en luksuskebab, har vi laget en liten liste til deg her:
01

Katla

Katla fikk nylig karakter fem av vår anmelder. Noen plasser er forbeholdt gjester uten reservasjon, og her får du servert kebaben. Den koster 190 kroner, finnes med kjøtt og som vegetar. Tips: Åpner klokken 17 på hverdager. Vær der litt tidlig hvis du vil ha plass.
Luksuskebaben er omstridt. Hvorfor det?
Foto: Ellen Øxning Eriksen
02

Platz

Dette her er Eivind Hellstrøms favorittkebab. Vel, ikke akkurat en kebab. Men «kebab-ish» som han skriver på egen Instagram.
Her er hjemmebakt pita, husets urtesaus, kål og annet grønt kombinert med mørt kjøtt. En nydelig lunsjrett.
PS: Denne er ikke på menyen akkurat nå, men kommer tilbake på menyen i september.
Kebab-ish hos Holzweiler.
Kebab-ish hos Holzweiler. Foto: Siran Øzalp Yildirim / Aftenposten
03

Fyr

En ny favoritt hos anmelderne våre. Denne får du på Fyr Bistronomi & Bar på Majorstuen. Koster 235 kroner. Og du blir mett!
Denne varianten har kylling, edamamemos, kålsalat, chili, vårløk og yoghurtdressing. Get in!
Luksuskebaben er omstridt. Hvorfor det?
04

Happy Ending

Her er den omstridte kebaben. Shawarmaen her finnes med både halloumi og kylling. Begge er like gode, vil vi tørre å påstå. Og koster 195 kroner. På denne restauranten er det kun drop-in.
Luksuskebaben er omstridt. Hvorfor det?
Foto: Tomm W. Christiansen / Aftenposten
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier