Tartar med corn flakes. Løksuppe-pizza. Fiskesandwich. Og byens kanskje beste blåskjell. Sjekk hva du bør spise akkurat nå!
Det er noe med å kjenne sin besøkelsestid. Når du har hørt alle snakke om den herlige fiskeretten på en restaurant, må du få ut fingeren og sjekke ryktene. Ikke vent i flere uker. Plutselig har de fått nye retter på menyen og fiskeretten er borte.
Her er noen knallgode retter som vi anbefaler at du tester ut nå. Alle kan bestilles separat. Det er med andre ord fullt mulig å stikke innom restaurantene for å smake det aller beste de har å tilby – og kun dét.
Tartar på Kafeteria August
Foto: Maria T. Pettrém
Universitetsgata 9, Tullinløkka.
Noe av det morsomste med å spise ute, er å teste ut alle de ulike tartarvariantene restaurantene tilbyr. Alle skal ha sin egen variant, og Kafeteria August byr på en skikkelig rå utgave!
Grovmalt kjøtt bader i en tykk saus med deilig smak av estragon og noe parmesan. Innimellom knaser det i noen biter deilig, sødmerik knutekål og det hele er toppet med sprø cornflakes(!). Det henger overraskende bra sammen. En ny favoritt!
Pris: 182 kroner.
Breiflabb på Bistro Fourrage
Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten
Storgata 97, Grünerløkka.
Nyåpnede bistro Fourrage leverer høy klasse på rettene. Ikke minst breiflabben.
Dette er hva vår restaurantanmelder skrev i sommer: «Den kompakte og kjøttfulle breiflabben er godt krydret og utrolig saftig. Mild fiskesmak blandes med en smørsaus man kunne drukket flere liter av. Supplert med noe kyllingkraft og et lett sherrysting fra Vin Jaune». Løp og spis!
Pris: 415 kroner.
Løksuppepizza på ZZ pizza
Foto: Olav Olsen / Aftenposten
St. Halvardsgate 33, Gamlebyen.
Denne pizzaen har det gått gjetord om i flere måneder. Uformelle og stemningsfulle ZZ pizza byr på stadig nye pizzavarianter, der denne kanskje har slått an aller best.
Dette skrev vår anmelder i juni: «Løken er surret så lenge i oksehalekraft at det smaker som godteri, den lagrede gaudaen runder av hver bit med nøttete og salte toner».
Pris: 245 kroner.
Blåskjell på Hos Peder
Foto: Ronja Sagstuen Larsen
Thorvald Meyers gate 40 B, Grünerløkka.
Hos Peder, som åpnet i år, fikk karakteren fem av vår anmelder i juni. «Et eller annet sted har jeg plukket opp at blåskjellene må bestilles. Så det gjør jeg. Vår hyggelige servitør anbefaler å starte med brød og blåskjell. Porsjonen er raus både når det gjelder mengde og smak. Vi får god bruk for skjeene som følger med, for her er det mye saus. Syrlig, med hint av hav og koriander og litt chili».
Bare å ta turen!
Pris: 189 kroner.
Fiskesandwich på Happy Ending
Foto: Erik Gulbrandsen
Rosteds gt. 1, Fredensborg.
Kebaben hos Happy Ending har allerede fått legendestatus, men nå er de ute med en ny godbit: Sandwich med fritert fisk.
Du får to skiver smørstekt briochebrød. Søtt brød omfavner salt og sprøstekt filet av torskefisken lange. Glovarmt, sprøtt og veldig godt. En lett kremete kaperssalat gir noe syre og saftighet til denne mettende retten.
Pris: 160 kroner
Cæsarsalat på Klosterkroa
Foto: Sigrid Gausen
Hovedøya, Oslofjorden
En enorm skål med frisk salat er toppet med saftig og rykende varm kylling med sprøstekt skinn. Knasende baconbiter. Godt krydrede og sprø krutonger. Hvert salatblad er dekket av den fyldige cæsar-dressingen. Og selve kronen på verket: Et raust fjell av revet parmesanost. Salt, syre, fett og fylde i skjønn forening. Soleklart den beste cæsarsalaten vi har spist i Oslo!
Pris: 259 kroner
Vannbakkels på Vinkassen
Foto: Maria T. Pettrém
Thereses gate 28, Adamstuen.
Planen var egentlig bare et raskt glass vin. Men når menyen byr på vannbakkels med løyrom for 65 kroner, er det vanskelig å si nei. Minutter etter bestilling står fire(!) små, runde melboller foran oss. Sprøtt ytre, mykt og kremet indre.
De små bakkelsene er fylt til randen med en syrlig krem blandet med løyrom og dill. Mmmmm. Dette er et kupp.
Pris: 130 kroner
Pekanpai på Roze gastro
Foto: Maria T. Pettrém
Thereses gate 20, St. Hanshaugen.
Marengs med rips, krem og is på brunet smør er friskt og nydelig. Men alternativet, desserten som ennå ikke står på menyen, er briljant. Lun pekanpai toppet med et stort og halvveis smeltet og modent stykke av den franske hvitmuggosten brillat savarin. Lønnesirup er selve prikken over i-en. Sukk. Det er fyldig, søtt, salt, kremet, fettete og syndig.