Religion og mat. Med høytider følger også mattradisjoner. Fastelavnsboller, påskemarsipan, ribbe, syv slag. Det blir nok av god mat gjennom året. Og nå kan det se ut til at vi har importert nok en mattradisjon.
I Frankrike markeres helligtrekongersdag (eller trettendedagen) med en kongekake – en butterdeigskake med mandelfyll – som kalles galette des rois.
Ja, det kan altså minne litt om en fyrstekake. Se for deg en stor butterdeigspai, inni er en slags krem laget av malte mandler, egg og sukker. Med andre ord: knasende, saftig, søtt og fett.
Inni kaken gjemmes ofte en liten porselensfigur av en konge. Den som får figuren, får være konge eller dronning for en dag.
Det kan virke som at tradisjonen begynner å få fotfeste også i Oslo. Flere av byens bakerier byr på gyllen mandelkake denne måneden:
Pascal Dupuy som står bak Pascal-kjeden, forteller at han tok med seg tradisjonen allerede da han åpnet sitt første sted i Tollbugata 11 for 30 år siden. De første årene solgte de bare noen få, mens det de siste årene er snakk om flere hundre kaker.
De skal selge kaken i hele januar. Kaken kan bestilles her.
Den store versjonen solgte de kun 3.–6. januar, men en minigalette er å få på alle filialene ut januar.
Obelia
Adresse: Åkebergveien 38
Det lille, franske bakeriet som kanskje ha byens beste canele, har også kaken til salg. Du finner det mellom Galgeberg og Grønland og de har kun åpent i helgene.
De selger galette des rois 18.–19. januar og 25.-26- januar. Her kan du se åpningstidene.