Stjernekokk Jimmy Øien legger ned Rest

Stjernekokk Jimmy Øien legger ned Rest

Stedet har fått flere priser og blitt skrytt opp i skyene. – Det har vært en kamp siden covid, sier innehaver Jimmy Øien.

«Nå går det dessverre ikke lenger.»
Det skriver restauranten Rest på Facebook. Stedet har en såkalt grønn Michelin-stjerne (for bærekraftig mat) og fikk karakteren 6 sist Vink var på besøk. Konseptet har vært å bruke rester i matlagingen, altså mat som ellers ville blitt kastet.
Restauranten ledes av den kjente kokken Jimmy Øien. Han vant Michelin Young Chef-prisen i 2022. Men Rest har aldri fått Michelin-stjerne.

– En kamp siden covid

«Etter covid og nedstenginger, long-covid i likviditeten, strømkriser og dyrtid, er det nå tid for å stenge dørene», heter det videre på Facebook.
– Det har vært en kamp siden covid. Man ligger litt under der man burde, så når tiden går, blir det bare verre og verre, sier Øien på telefon til Vink.
Han merker at folk har dårligere råd, og at færre velger å spise hos dem.
– Vi har en set-meny som koster såpass mye. Og når folk kjenner på både renteoppgang og strømpriser, går de sjeldnere ut og spiser, og de velger helst noe de ikke har testet før.
Menyen på Rest kostet 1950 kroner på tidspunktet da de la ned.
Rest omsatte for drøyt 11,4 millioner kroner i 2023 og hadde et underskudd på litt over 300.000 kroner. Sist restauranten gikk med overskudd, var i 2021, da de satt igjen med 625.000 kroner ved årets slutt.
Jimmi Øien har drevet Rest siden 2018.
Jimmi Øien har drevet Rest siden 2018. Foto: Charlotte Oliversen

Tok beslutningen mandag

Restauranten skriver at de har villet vise gjestene hvilke matressurser som går til spille, og bråke om hvor «uetisk og ulogisk det er at vi kaster skeive grønnsaker og uvanlige stykningsdeler av dyr». De har brukt ugress og utgåtte varer.
Beslutningen om å legge ned ble tatt mandag. Øien har ikke bestemt seg for hva han nå skal gjøre. Noe kan han likevel si:
– Jeg vil nok fortsette med samme filosofi, men ikke nødvendigvis med restemat.
Sammen med Øien er det nå flere som står uten en jobb å gå til. Øien forteller at de jobber med å finne nye arbeidsplasser til de ansatte.
– Det nærmer seg julebordsesong, så heldigvis er det mange som leter etter folk, sier han.
Og til alle dem som har booket bord hos Rest fremover: Det blir dessverre ikke noe gourmetmåltid på restemat.
– De som har booket bord, må finne seg et annet sted å spise, sier Øien.

FAKTA

Jimmy Øien

  • Var med på å vinne Bocuse d ‘Or i 2015 for Norge
  • Åpnet gourmetrestauranten Rest i 2018
  • Restauranten fikk en grønn stjerne for bærekraft i 2020
  • Kjøkkensjef Jimmy Øien fikk utmerkelsen Young Chef Award i Michelin-guiden i 2022
åpne faktaboks

Hylles av kollega

Kokkekollega Halvar Ellingsen, som driver fine dining-restauranten Kvitnes Gård, deler sin reaksjon på Facebook:
«Dette er trist – trist for alle oss som elsker gode restauranter og folk som tør. Folk som tør å gjøre noe annerledes, noe som skiller seg ut. For det var det REST var – noe annerledes, noe bra, noe viktig, og noe større enn bare en restaurant.»
Han sier videre at den siste tiden må ha vært tøff for Jimmy Øien, men at det vil være verd strevet.
«Du skapte en restaurant det kommer til å bli snakket om i mange, mange år.»
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier