Mandag 16. juni ble de prestisjefulle Michelin-stjernene delt ut til nordiske restauranter. Utdelingen foregikk på Sjælland i Danmark.
Alle de norske Michelin-stjerne-restaurantene beholdt sine stjerner i Michelin-guiden. Dermed står fremdeles Esben Holmboe Bang og hans Maaemo med tre stjerner i guiden.
– Jeg er utrolig takknemlig og stolt over å få beholde stjernene. Det handler om alle som har jobbet på Maaemo. Jeg er svært stolt av de mange talentene vi har hatt innom, sier restauranteieren til Vink etter utdelingen.
I tillegg fikk vi to nye stjerner. Dermed har Norge til sammen 22 stjernerestauranter i 2025.
Stjernedryss i Bergen
Kun to norske restauranter fikk tildelt nye stjerner. Begge er i Bergen og fikk én stjerne:
Omakase by Sergey Pak
Gaptrast
Begge de nye stjernerestaurantene åpnet i 2024 og ligger i sentrum av byen. Det var til sammen ti nye restauranter i Norden som fikk én stjerne. Det er nå til sammen 75 restauranter med én stjerne i Norden.
– Det er et stort teamarbeid. Vi har jobbet så hardt for å gi gjestene den beste mulige opplevelsen. Tusen takk til teamet hjemme, jeg elsker dere, sa Vangen fra scenen.
Gaptrast i Bergen fikk sin første stjerne. Her er kjøkkensjef Kristian Vangen. Foto: Ellen Eriksen
Sergey Pak sier til Vink at han er veldig overrasket.
– Det var en stor overraskelse for meg. Nå skal jeg feire med teamet mitt.
I år ble ingen norske restauranter tildelt to eller tre stjerner. Det var heller ingen nye utmerkelser for Bib Gourmand eller grønn femkløver.
Sergey Pak var svært overrasket over kveldens utdeling. Foto: Ellen Eriksen
FAKTA
Michelin-guiden
Michelin-guiden er en fransk guidebok til hoteller og restauranter. Den ble utgitt første gang i 1900 av dekkfabrikanten Michelin. Nå er det en prestisjetung pris som gis ut årlig.
En gruppe inspektører reiser rundt i verden og avgjør hvem som skal inn i guiden. De opptrer som vanlige gjester og avslører ikke sin identitet.
Restaurantene kan utmerkes med én, to eller tre stjerner. Det gis også ut «grønn femkløver» for bærekraft, i tillegg til Bib Gourmand, som gis til restauranter som tilbyr kvalitet til god pris.
I tillegg nevner guiden restauranter med omtale, men uten å gi dem stjerne eller utmerkelse.
Du kan velge om du sier Michelin med norsk eller fransk uttale. På fransk sier man «misje’læ», mens på norsk sier man «micheleng».