De fleste mattrender har jeg en tendens til å skippe rett over. One-pot-pasta for eksempel. Spar meg. Ingen av ingrediensene i en one-pot-pasta blir kokt perfekt.
Men den siste tiden har det dukket opp en agurktrend på Tiktok som jeg har slengt meg med på. Og som i tillegg overrasket meg positivt.
Tiktok-profilen Logan Moffitt (@logagm) fra Ottawa i Canada er blitt kjent for frasen «noen ganger må du bare spise en hel agurk». Og han har laget et eget «cucumber community» på Tiktok.
På Tiktok har han publisert en rekke matvideoer der agurken er stjernen. En av videoene er sett av nesten 30 millioner. De aller fleste langt over millionen.
Kort forklart: Han bruker en mandolin til å kutte agurken, som havner i en gjennomsiktig boks. Så putter han diverse andre ingredienser i samme boks.
Den mest populære oppskriften inneholder agurk, kremost, røkelaks, rødløk, avokado, kapers og sesamfrø. Rett og slett smaken av en bagel, uten selve bagelen.
De aller fleste er derimot asiatiske varianter med for eksempel sesamolje, soyasaus, chili crisp, riseddik, peanøttsmør og hvitløk.
MSG, altså natriumglutamat på norsk, går igjen i de fleste av oppskriftene. Det er et tilsetningsstoff med umamismak. For Logan Moffitt er bruken av MSG en selvfølge. For mange er dette en ukjent vare, til tross for at MSG faktisk er en av de mest brukte smaksforsterkerne i verden.
Siden jeg er såpass stor tilhenger av agurkvideoene hans, sendte jeg ham en e-post, helt uten forventninger om å få svar. Men det fikk jeg.
– Jeg tror oppskriftene har gått viralt fordi agurken er såpass tilgjengelig. Det er billig og veldig enkelt, skriver Moffitt.
Han forteller at det tok av allerede da den første videoen ble publisert 8. juli. Etterpå bestemte han seg for å fortsette.
Han kan samtidig avsløre at hans favoritt er den er den mest sette oppskriften, altså den med røkelaks og kremost.
– Tror du at du blir lei av agurk i nærmeste fremtid?
– Jeg har vært «fan» lenge, så jeg kommer defintivit ikke til å bli lei. Når trenden til slutt er over, kommer jeg fortsatt til å dele mine agurkoppskrifter, sier Moffitt og legger til et lite «haha».
Agurk i deilig dressing er selvfølgelig ikke noe nytt i restaurantverdenen. Så hvis du ikke gidder å lage agurksalater hjemme, har vi samlet en rekke steder i Oslo som har en variant på menyen.
Midt på Majorstuen finner du den kinesiske restauranten Yum Cha. Deres variant av agurksalaten skiller seg litt ut. Den har judasøre-sopp og soyabønneflak.