Nok er nok! Disse mattrendene er vi lei.

Nok er nok! Disse mattrendene er vi lei.

Det var gøy så lenge det varte, men nå sier vi takk for maten.

Nye mattrender dukker opp hele tiden. Noen biter seg fast, andre forsvinner på kortere tid enn det tar å koke en one-pot-pasta.
Vi i Vink lar oss lett engasjere av alt det nye, enten det er i sosiale medier, på restaurant, hjemmekjøkkenet eller i dagligvarebutikken. Men vi blir også fort lei. Her er noen av trendene vi har fått nok av.

Fetapasta

Virale pastavarianter er det mange av. Fellesnevneren er at de skal være enkle å lage og gjerne bidra til minimalt med oppvask. Få har vist seg å være like seige som denne.
Aller mest kjent er vel «baked feta pasta». I skrivende stund er det publisert nærmere 93.000 innlegg med emneknaggen «fetapasta» på Tiktok. En rett som liksom lager seg selv i ovnen.
Det høres for godt ut til å være sant, og det er det også. Pasta smaker nemlig best når du legger litt kjærlighet i sausen. Blokken med feta tar for mye plass. Denne er en vassen rett.

Matcha i alt

Det grønne, distinkte pulveret har formet matbildet i 2024, i hvert fall i sosiale medier og på toneangivende restauranter. Det tilsettes i desserter, smoothies og havregrøt.
En klype matcha-pulver gir maten mer interessant utseende og smak. Dessuten er det visst noen helsefordeler her.
Men så er det lett og glemme at det faktisk er grønn te, og at gress er den mest dominerende smaken i matcha-pulveret. Hverken kake eller yoghurt burde smake gress.

Havregrøt-dessert

Kreativiteten kjenner ingen grenser på havregrøt-fronten. I sosiale medier finner man egne kontoer dedikert havregrøt. Det deles oppskrifter på over-natten-havregrøt, bakt havregrøt, havregrøtkjeks og scrambled havregrøt.
Er det én ting sosiale medier har lært oss det siste året, så er det at enhver variant av havregrøt kan bli omgjort til dessert: Havregrøt-blåbærpai, havregrøt-snickerskake og havregrøt-tiramisu. Nei takk.

Tiramisu ditt, tiramisu datt

Apropos tiramisu: På Instagram, Tiktok og Facebook kryr det av profiler som lager tiramisu-varianter av de merkeligste ting. Hvis noe inneholder kakao, kaffe og krem eller yoghurt, er det visst tiramisu.
Hvorfor skal man blande riskaker og tiramisu? For ikke å snakke om variantene som er fulle av proteinpulver?
Italienere er som kjent lite begeistret for at resten av verden tuller til oppskriftene deres. I dette tilfellet burde vi høre på dem. La tiramisu være tiramisu!

Cottage cheese

Salget av cottage cheese har skutt i været, melder Tine. Særlig takket være Tiktok, visstnok. Der florerer videoer som viser hvordan man kan lage sunne varianter av diverse retter ved å tilsette cottage cheese.
Men ikke alt trenger å være sunt. Å stavmikse cottage cheese sammen med sirup og la det fryse over natten betyr ikke at man har laget iskrem.
Ikke engang en wrap med egg blir bedre av at vi tilsetter cottage cheese. Til nød kan vi spise cottage cheese med syltetøy til frokost.

Potetgull med smak av *?#!!@?!*

Nok er nok! Disse mattrendene er vi lei.
Foto: Aftenposten / Aftenposten
Wienerpølse med ketchup, pizza, burger, ribbe, julebrus, hockeypulver. Nei, dette er ikke bare en tilfeldig rekke mer eller mindre næringsrike matvarer. Vi har entret potetgullprodusentenes verden.
Hvem ønsket seg noen gang potetgull med smak av champagne og tilsatt glitterkrydder? Eller nykommeren potetgull med smak av focaccia? Altså potet som smaker brød!
Det er lett å mistenke at mange av smakene produseres utelukkende for å gå viralt. Nå må vi roe litt ned her. Ingen forblir konsumenter av dette her.

Sjokoladeoppfinneren

Det er lite som gjør oss nordmenn mer nasjonalistiske enn prat om hvor god melkesjokolade vi har. Kanskje vi bare skulle holdt oss til den?
Freias konkurranser om å bli den neste «sjokoladeoppfinneren» har resultert i noen skikkelig gode sjokoladeplater, men også en del mindre gode. Vi trenger hverken corn flakes, fizzy bringebær, marengs, kakedeig, potetgull eller Japp inni melkesjokoladen vår. Det er på tide å komme seg videre.

Tossede tomater

@foodbysander Annonse- Årets sommerrett lager du med tomater🍅 fra @Gartner_Norge !👇🏻👇🏻 Tossede tomater kommer til å serveres på mange sommermiddager fremover! Og her får du en bombesikker oppskrift👇🏻 Du trenger👇🏻 500g tomater fra Gartner 0,5stk kinesisk hvitløk 0,5stk jalapeno 2ss revet ingefær 1stk sjalottløk 2pk nudler 2ss østersaus (dropp denne hvis du vil ha en vegetar rett) 3ss soyasaus 2ss sesam olje 1dl solsikke olje Vårløk og koriander til topping Slik gjør du👇🏻 1: Kutt tomater i ønsket størrelse og ha i en stor bolle 2: Finkutt resten av grønnsakene/ urtene og ha i samme bolle (spar litt vårløk og koriander til topping) 3: Bland sammen østersaus, soyasaus og sesamolje og sett til siden 4: varm oljen opp til ca 160 grader og hell den varme oljen over tomatene og grønnsakene i bollen og la det stå i noen få minutter 5: Ha kokte nudler i bollen og hell over dressingen 6: Gi dette et skikkelig toss, her er det bare å riste løs for å få blandet alle de gode smakene sammen! 7: Server på ønsket serveringsfat og topp med koriander og vårløk 8: Så er det bare å nyte!🙌🏻 #tossedetomater #fyp #gartner_norge ♬ Scandalo al sole - Percy Faith
Ut av ingenting klarte Bama/Gartner i sommer å konstruere en «trend» de kalte «tossede tomater». Det er noe så enkelt som nudler blandet med tomater (+ litt saus) som du tosser (blander) sammen. Vi har ikke testet, men oppfinnelsen smaker sikkert helt greit.
Problemet er at vi hittil ikke har sett én eneste person som har laget denne retten uten at det står «annonse» under videoen. På tide å gi opp.
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier