Det går inflasjon i steder med kaker og hvetebakst i Oslo. Dette merker vi tydelig i Vink. Flere ganger i uken mottar vi tips om steder, både gamle og nyåpnede, som vi må teste. Sannheten er dessverre at mye er likt. Men det finnes noen aktører der ute som etterlater et varig inntrykk.
Er du interessert i å prøve noe nytt og skikkelig godt, som et japansk bakeri eller en kake forkledd som en sitron? I så fall, les videre. Vi har samlet syv kreative og luksuriøse bakerier og konditorier.
Det er liten tvil om at vi nordmenn har sansen for japansk mat, og nå også bakst, for lokalet til det japanske bakeriet Pan er stadig fullt. Og det med god grunn.
I disken ligger flere varianter av japansk melkebrød med deilig fyll: hvit sjokolade og matcha, crème brûlée, bringebær og sjokolade. Cookiene og ostekaken med yuzu er også å anbefale om du vil pleie ditt indre kakemonster.
Encore tar fransk bakst på alvor. Likevel er de ikke redde for å henge med på nye trender. Deres Oslo-roll fylt med karamell, hasselnøtt, pistasj eller sjokolade er raskt blitt en signatur. Ser du en fargerik croissant i bybildet, kan den godt være kjøpt hos Encore. Dette er også et av få steder i Oslo som selger skikkelig gode crookies – en sammensmelting av cookie og croissant.
Crookie og Oslo-roll med pistasj. Foto: Henriette Marvik Berg
Dette er definitivt et luksuriøst bakeri. På Fjær spesialiserer de seg på kaker, gjerne formet som en sitron, pære, eple eller en halv kokosnøtt – avhengig av smaken. Trangen til å fotografere disse kakene melder seg øyeblikkelig.
Godt dette er mektige greier, for det er ikke akkurat billig. En kake koster 125 kroner.
Masse flotte kaker i disken hos Fjær. Foto: Jørgen Mo / Aftenposten
Denne lille kafeen har gått litt under radaren. Det er ikke så rart, siden den ligger diskret plassert rett innenfor inngangen til hotell Sommerro. Her kan du nyte blant annet sjokoladekake laget med fransk sjokolade fra luksusprodusenten Valrhona, forskjellige varianter av tiramisu og selvfølgelig cookies. For oss ble cookien med karamell, sjokolade og hasselnøtt en klar favoritt.
Cookies med bringebær og hvit sjokolade, karamell, sjokolade og hasselnøtt og pekannøtter og rosin. Foto: Henriette Marvik Berg
Lille Betongs nyskapende skolebolle har skapt en del oppstyr. Men også før de introduserte skolebollen, har kafeen vært utforskende. De har blant annet eksperimentert med ripsbolle, sitronbolle og kanelbolle med marengs. Store deler av folket på sosiale medier har fått med seg dette, så hvis du planlegger et besøk, bør du være forberedt på kø eller tidlig ankomst.
Er det tomt for bakst på Lille Betong, er naboen Lutlaget absolutt verdt et besøk. Konditorene her tryller blant annet frem en hasselnøtt-sjokoladewiener som er alt en sjokolademums kan ønske seg.
Ved en flere meter lang disk kan alle og enhver drømme seg bort i dekorasjoner av småkaker, makroner, cookies og sjokolader. Hver eneste bit er en smakseksplosjon som få andre kan tilby. Det er ikke uten grunn at vi i Vink kåret deres pistasj-cookie til «årets beste søtsak» i fjor.
Denne kåret Vink til «årets beste søtsak 2024» Foto: Stig B. Hansen