Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon

De kaller seg Snitt og Negroni og har drukket snitt og negroni overalt i Oslo. Det finnes ikke noe bedre å bestille, ifølge den anonyme duoen.

Det er full oppstandelse på Svanen denne kvelden. Folk må flytte seg unna og blitzen går. Det er Instagram-duoen Snitt og Negroni som er innom.
Den anonyme duoen har lenge – noe høytidelig – dyrket sitt eget lille nisjefenomen. De drikker snitt og negroni og gjør ukentlige anmeldelser av nettopp denne kombinasjonen rundt omkring i hele Oslo.
De to har jobbet hardt og målbevisst for å popularisere kombinasjonen, og de siste årene har den fått et visst fotfeste i undergrunnen av Oslo.
I denne saken avslører de Oslos fem beste steder for snitt og negroni. Duoen har tidligere presentert sine favoritter i nå nedlagte Natt & Dag.
Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Øyvind Tveter
Og kanskje har de sneket seg inn i underbevisstheten din? Det er nemlig blitt stadig vanligere å se folk bestille en negroni – den cocktailen man ber om for å markere livserfaring, eller for å bli veldig fort full – sammen med et friskt, lite snitt, en slags «barneporsjon» med pils.
Cocktailen negroni består av vermut, gin og Campari, og toppes ofte med appelsinskall. Det er derfor en av de kvassere drinkene man kan bestille på byen.
Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Øyvind Tveter

Starten på en bevegelse

– Er det Svev-glass, eller? spør Negroni idet han setter seg ned på Svanen.
– Helst ikke få med barten min, fortsetter han, mens fotografen igjen drar frem blitz og kamera.
Barten er rød, som negronien han nettopp har bestilt. Hans faste kompanjong, Snitt, har luftige og små krøller, som skummet på toppen av en duggfrisk øl.
De to karakterene Snitt og Negroni benekter ikke at de er opphavet til en ny «bevegelse», selv om det strengt tatt var en stengeklar og lei bartender på Merkur som introduserte dem for konseptet en gang tilbake i 2020.
Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Øyvind Tveter

Dogmene man må vite

– Et viktig dogme, begynner Snitt, er at vi alltid starter med negronien.
De tar et sipp. Nikker anerkjennende til hverandre, setter ned glasset og griper rituelt tak i snittet.
– Du vet grunnen til at snitt og negroni er bestevenner?
De skal balansere og vekte hverandre, begynner de. De skal følge hverandre og drikkes opp samtidig. Da har baren gjort noe riktig.
Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Øyvind Tveter
– Hvorfor det?
– Det er en god markør, for hvis negronien bikker over og blir for bitter og tung, får man lyst til å drikke øl, så da blir ølen ferdig først. Hvis negronien er for svak og søt, går negronien rett ned.
Etter hvert forstår man at snittet med øl egentlig skal fungere som vann – bare mye bedre, selvfølgelig. Et ord de selv bruker om snittets funksjon er at det skal være «et støttehjul» til negroniens «komplekse bitterhet».
Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Øyvind Tveter

– Par excellence

Det er et yrende liv både inne på Svanen og ute i hovedstadens mest kjente gate denne kvelden.
– Det er noe skambelagt med å være osloborger og si at den beste snitt- og negronien finnes på Karl Johan, vedgår de.
Men hva skal de gjøre med det? Svanen er pr. nå det eneste stedet i Oslo som står med en ti av ti-karakter etter over 150 anmeldelser.
– Svanen leverer par excellence i dag også.
Det handler om flere ting. De begynner med isbiten. Den kan du se tvers gjennom, den er helt blank. Det er et sikkert kvalitetstegn. Deretter går de til appelsinskallet. Det er perfekt rustikt, med lite hvitt på. Det viktigste er at det ikke er en båt.
Glasset er, som vi tidligere har skjønt, fra øverste hylle.
Og til slutt er det kvaliteten på og blandingsforholdet mellom de tre spritsortene: vermut, gin og Campari.
Med toppkarakter på alle disse detaljene ender Svanen øverst på tronen blant stedene som serverer snitt og negroni i Oslo. Vi ba duoen følge opp med en topp fem-liste over de beste snitt og negroni-opplevelsene i byen.
01

Svanen

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Henriette Marvik Berg
– Den ubestridte ener. Vi snakker perfeksjon i flytende form.
– Her er det bartendere i verdensklasse og de beste ingrediensene. En oase av eleganse langs uelegante Karl Johan.
De tipser deg videre om også å prøve mezcal-negronien, hvor gin er byttet ut med mezcal, eller en negroni sbagliato, hvor gin er byttet ut med prosecco. En negroni sbagliato er gateway drug til en klassisk negroni. Det er som en high-end spritz, forklarer de.
02

Merkur

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Dan P. Neegaard
Annenplassen går til Merkur på St. Hanshaugen.
– Det er der det hele startet, forklarer de.
– Kall det gjerne Snitt og Negronis fødested, vårt Betlehem.
– Ok!
– Det er en bar som får deg til å glemme vintergrå Oslo og transporterer deg til Tokyos trange bakgater.
– Tokyo!?
– Jepp! Elegant, avslappet og en trygg havn i byens barjungel.
03

Ansjosen

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Paal Audestad
Mens annenplassen altså er et stykke Tokyo, er tredjeplassen «et lite stykke Firenze på Adamstuen».
– Her er det lett å drømme seg bort til 1919, da General Negroni ba om litt ekstra styrke i cocktailen americano – og en klassiker ble født. Mellom rutete duker og varm italiensk sjarm, smaker snittet som en toskansk ettermiddag og negronien som en hyllest til gamle tider, sier den ene.
Den eneste forskjellen på cocktailen americano og negroni, er at negronien har erstattet club soda med gin.
La dolce vita – i Oslo, skyter den andre inn.
– Svulstig!
– Her får man en ærlig og redelig variant. De har åpenbart fått inn teknikken med morsmelken. Ingen mixologists så langt øye kan se, bare gode råvarer og fingerspitzgefühl!
04

Grotto

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Marte Gundersen
På fjerdeplass havner en høyaktuell bar og bistro.
– En bar med ryggrad!
– Da Vita og Wanda nylig fikk en leksjon i bordskikk, hadde vi allerede foreviget vår snitt- og negroni-opplevelse med blitz. Heldigvis slapp vi helskinnede fra det og kan fortsette å nyte et anonymt måltid på det allerede smått legendariske spisestedet.
– Hva skiller seg ut med snittet og negronien her?
– Negronien skiller seg ut med sin eksperimentelle miks av to vermuter, grove isbiter og et fyldig appelsinskall som slipper en olje denne garasjen aldri har sett maken til.
05

Evviva

Instagram-duoen mener de har funnet en perfekt kombinasjon
Foto: Ellen Øxning Eriksen
– Og så har vi kommet til femteplass på listen.
– Noen ting er bare ment for hverandre – som snitt og negroni, og som eierne av Evivva. En norsk dame og hennes italienske ektemann har tatt over lokalet der legendariske Dæl tidligere serverte negronier til karakter ti-av-ti.
Magien fra det forrige stedet har overlevd eierbyttet, mener de.
– Kjærligheten og negronien sitter igjen i veggene. Dette er en bar som oser lidenskap, med en snitt og negroni like balansert som et godt kjærlighetsforhold.
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier