I lokalene i Thorvald Meyers gate 30 er noe i emning. Pappemballasjen flyter fortsatt på gulvet, og bord og stoler står stablet langs veggene.
Men langs den dype bardisken står barstolene i mørkt tre pent og pyntelig. De vegghengte hyllene er fylt opp med vinflasker, brisling og rause olivenglass.
Torsdag åpner vinbaren Fat City dørene.
Vin og småretter
Vi møter daglig leder Andreas Lohne, assisterende daglig leder Mattias Borglund og kjøkkensjef Klint Andreas Snoken Kvamme i lokalene.
– Det blir en vinbar med småretter, med åpnet fra relativt tidlig om morgenen. På dagtid blir det frokost og lunsj, og utover kvelden blir det mer rettet mot vin og snacks, forteller Lohne.
Tidligere lå Birkelunden spillkiosk her. Gjengen bak Fat City, som også eier nabobaren Bar Boca, overtok lokalet i 2019. Gjennom pandemien ble det brukt til pop-up vinbar.
– Da koronaen kom, ville vi få til noe med lokalet som krevde så lite energi som mulig. Pop-up vinbar ble den mellomtingen. Vi gjorde det frem til slutten av 2021, og så har vi brukt 2022 frem til nå på den fulle oppussingen av hele rommet, sier Lohne.
Foto: Alma Holtvedt
Lokale råvarer
Planen for Fat City har imidlertid vært klar lenge. Allerede i 2019 ble kjøkkensjef Snoken Kvamme kontaktet. Føringene han legger for maten, er relativt enkle:
– Jeg fokuserer på ting som er godt, sier han.
I teorien kan altså hva som helst serveres på Fat City. Men de vil gjerne ha en lokal forankring.
– Vi finner gode lokale råvarer, og så blir de utgangspunktet for menyen, forklarer Lohne.
Fat City blir en kombinert vinbar og deli. Foto: Alma Holtvedt
På dagtid vil stedet også fungere som delikatesseforretning. Utvalget vil bestå av ting de selv bruker på kjøkkenet, og andre lokale matvarer av høy kvalitet.
– Vi vil at folk skal kunne stikke innom her på vei fra jobb og plukke opp noe ekstra til middagen, sier Lohne.
Mellom landhandleri og bodega
Hva innredningen angår, har de valgt å gå for en minimalistisk stil med lyse farger og mye treverk.
– Det er tenkt som en kombinasjon av landhandleri og klassisk cubansk bodega, sier Lothe.
De vil skape en lun atmosfære myntet på alle som liker å spise og drikke godt. Og selv om de profilerer seg som en vinbar, byr de like gjerne på noe alkoholfritt.
– Du kan komme og spise lunsj klokken elleve og drikke kaffe, sier Lohne.
Drømmen om det gode liv
Vinbarens navn er hentet fra John Hustons film «Fat City» fra 1972.
– Det bety «det gode liv», men på en litt trist måte, sier Lohne.
– Den egentlige meningen av «det gode liv» er jo litt blærete og pompøs. «Fat City» er drømmen om det gode liv. At du ønsker deg at strømmen er betalt og vinen kald, utdyper han.
Ut året sikter de på å kunne holde åpent på kveldstid torsdager, fredager og lørdager. Etter hvert vil de utvide tilbudet.
– Når ting og folk er på plass, kommer det til å være åpent både på dagtid og kveldstid, sier Lohne.