Vi har alle en i vennegjengen som sliter med lakenskrekk, en som ikke klarer å holde kjeft om all vinen og maten de fortærer, en som alltid leker guide gjennom Oslos gater og en som er helt sykelig opptatt av «det siste».
I denne quizen får alle fire sjansen til å briljere, så det gjelder å samle gjengen!
Her møter du nemlig både kategorien Natterangleren, Gastro-Jesus, Oslolosen og Trendslaven!
Lykke til!
NATTERANGLEREN
1. Er du den i gjengen som har oversikt over alle Oslos barer? Nå er det din tid til å skinne. Vi begynner enkelt: Det er vanlig at barer kaller stedet sitt opp etter et dyr. Slik som «Fuglen». Nevn tre andre Oslo-barer som har navn som også er fuglearter.
2. Du vil fly enda høyere og mye lenger enn fuglene! Det blir derfor naturlig å dra til Akersgata 47 eller Bjerregaards gate 5A. Hvorfor det? Du får ett poeng for begge riktige.
3. Vi drar ned på jorden igjen og benytter oss av mer tradisjonelle transportmidler. Du spaserer en tur fra Kristian Augusts gate 12 til Pilestredet 9. Hvilke to europeiske hovedsteder er du innom?
4. På veien mellom de to hovedstedene passerer du Cæsar Bar. Nevn to andre barer som også er oppkalt etter statsledere.
5. En helt ny vinbar i Oslo sentrum har et navn som mange forbinder med filmen «300». Hva heter stedet?
6. Victoria terrasse i Vika huser flere restauranter og barer, men hvilken av dem har et navn som gir sterke assosiasjoner til melk?
7. Vi avslutter kategorien med to rebuser: Hvis du vil danse i et stort hus med hage (ikke bokstavelig), hvor drar du da?
8. Hvilken storstue finner du her: Årstid+hvile?
FAKTA
FASIT ...
...
1. Albatross (også kalt Måka), Crow Bar, Svanen, Papegøye, Eagle Pub, DGÆ (Den Grimme Ælling). Kom du på flere enn oss? Imponerende!
2. Luna og Merkur bar ligger på disse adressene.
3. Café Amsterdam og London Pub & Club.
4. Sir Winston, Lincoln Pub, Harlem og Café Nero. Det er også poeng for Teddys’ Softbar, trolig oppkalt etter Theodore Roosevelt, og Queens. Kom du på enda flere, bra jobbet!
5. Sparta.
6. Juret.
7. The Villa.
8. Sommerro.
GASTRO-JESUS
1. Hrímnir er en jotun fra norrøn mytologi, men også en restaurant i Oslo. Hvilken matrett er de mest kjent for?
2. La oss gjøre det litt mer spicy: Hvilken topprestaurant har beholdt navnet til sexsjappa som lå i lokalene tidligere?
3. Vi toner det litt ned. Det er tid for restauranter og språk. Vi skal frem til en bokstav. Den er første og andre bokstaven i både navnet på et populært spisested i Oslo og i navnet til et kjent rockeband. Hvilken bokstav skal vi frem til?
4. Én til: Hvilken restaurant i Oslo har et navn som også er en tegnsetting?
5. Klassikeren, som du alltid glemmer: Oslos eldste restaurant åpnet i 1857. Hva heter den?
6. Det var lenge før de to begrepene bistro og brasseri skyllet innover byen vår. Hva er egentlig forskjellen?
7. Det er et utested i Oslo, et gammelt yrke og kan bestilles i en «bombe». Hva kalles likøren vi skal frem til på folkemunne?
8. Hvis en Riesling er merket med ordet trocken. Hva sier det om vinen?
FAKTA
FASIT ...
...
1. Ramen.
2. Hot Shop.
3. Z (ZZ Pizza og ZZ Top).
4. Apostrophe.
5. Engebret Café.
6. En bistro er ofte liten, enkel og lokal, mens et brasseri er større og med et langt bredere tilbud.
7. Jäger (Utestedet Jaeger, yrket jeger og drinken jägerbomb).
8. At den er tørr.
OSLOLOSEN
1. Du henter foreldrene dine på Oslo S, og dette er trolig den første faktaopplysningen du stolt lirer av deg. Det lyser i tre av lysringene på Ruter-tårnet. Hva betyr det?
2. Kanskje viser du dem Kubaparken, hvor det kryr av ivrige påskepilsere. Alle tror den heter Kubaparken, men den heter egentlig noe annet. Hva?
3. Et annet sted som egner seg i påsken er den påskegule kafeen som ligger på et sted hvor Thorbjørn Egner vokste opp. Kafeen er kjent for sine kardemommeboller av surdeig. Hvor er vi?
4. Tid for T-bane! Det er bare én T-banestasjon som begynner og slutter på samme bokstav. Hva heter stasjonen?
5. Hvilken bydel er blitt kalt «bydelen mellom pils og bayer»?
6. Vi beveger oss litt lenger ut av bykjernen. Hvilken stordam i Oslo kan du bruke til å låse opp en dør med?
7. Grunnleggende kunnskap som ingen vet: Hva er det tredje høyeste bygget i Oslo?
8. I motbacke går det oppover, sies det. Og det gjelder også for en av byens eldste butikker som har eksistert siden 1889 i Grensen. Hvilken butikk?
FAKTA
FASIT ...
...
1. Det er onsdag!
2. Grünerhagen.
3. Kampen. Kafeen heter Farine.
4. Nydalen.
5. Grünerløkka.
6. Nøklevannet.
7. Uranienborg kirke.
8. Backe i Grensen.
TRENDSLAVEN
1. Hvilken viral sjokolade deler navn med en hovedstad?
2. Hva skiller tradisjonelt en dirty martini fra en dry martini?
3. Du har sikkert sett dem. De går rundt med en fossil på hodet, eller på allværsjakken sin. Hvilket klesmerke har de på seg?
4. Du har nok sett disse også: Sophie scarfs. Det tilhører stilen «scandigirl». Hvilket land kommer opprinnelig oppskriften fra?
5. Du står utenfor Akersgata 55, hvor Aftenposten og VG holder til. Du går oppover Ullevålsveien og tar til høyre etter Trefoldighetskirken. Deretter følger du veien frem til du kommer til to populære barer som ligger vegg-i-vegg i en sving. Hvilke to populære barer er dette?
6. Du kjøper en snitt med øl og skal velge den mest «riktige» cocktailen du kan kombinere snitten med. Hva bestiller du?
7. KingSkurkOne, Mest Seff fra Tøyen Holding, Snorre Monsson, Coucheron og Honningbarna. De har alle til felles å ha brukt et sted i Oslo som kulisse for bilder og video. Hvor?
8. Geita har flyttet ut av sine lokaler, og inn kommer et nytt spisested. Navnet deler første ord med en restaurant som ligger nederst i Trondheimsveien, hvis du ser bort fra ordet «the». Siste del av navnet er første del av en populær podkast som har særlig lange episoder. Hva heter den nye restauranten?
FAKTA
FASIT ...
...
1. Dubai-sjokoladen.
2. Dirty-versjonen inneholder tradisjonelt olivenlake, men i det siste er det bare fantasien som setter grensene, virker det som.
3. Arc’teryx.
4. Danmark.
5. Eff Eff og Coffee & Cigarettes.
6. Negroni.
7. Bjerke travbane.
8. Little Wolf.
Hvordan gikk det?
0–8: Du er mest sannsynlig en IFO (ikke fra Oslo), og ikke har du satt føttene dine utenfor døren heller. Har du noen gang vært på restaurant?
9–16: Jo da, det er fint å tråkke rundt i de samme gatene som du har lært deg å elske, med de samme gamle vanene. Men av og til kan det faktisk være fint å prøve noe nytt!
17–24: Du er gjennomsnittet av en urban, oppegående Oslo-beboer med respekt for seg selv.
25–30: Utrolig imponerende, men hvor mye penger svir du av i måneden?
30–32: Vi ansetter! Vil du være Vink-gutt eller Vink-jente?