icon

Dette er Aftenpostens nye restaurantanmeldere

– Oslos restauranttilbud har vokst voldsomt de siste 10–15 årene. Lesernes kompetanse og behov for å skaffe oversikt, gjør at vi satser enda sterkere på å skrive om byens spisesteder.

Restaurantanmelderne er (f.v.): Maria T. Pettrém, Morten Schwencke, Erik Gulbrandsen, Sigrid Gausen og Siran Øzalp Yildirim.
Restaurantanmelderne er (f.v.): Maria T. Pettrém, Morten Schwencke, Erik Gulbrandsen, Sigrid Gausen og Siran Øzalp Yildirim. Foto: Martin Solhaug Standal / Aftenposten
Mandag lanserer Aftenposten Vink, en ny tjeneste for deg som elsker å oppleve Oslo. Vink skal guide Oslo-folk til byens restaurant- og uteliv, til de beste kulturopplevelsene og til Marka.
Samtidig styrkes også restaurantanmelderiet. Nå skal også anmeldelsene skrives under fullt navn av fem journalister, to av dem på fulltid.
– Oslos restaurant- og uteliv har vokst voldsomt de siste 10–15 årene. Lesernes kompetanse, kunnskap og behov for å skaffe oversikt, gjør at vi satser enda sterkere på å skrive om byens spisesteder, sier Vink-redaktør Cecilie Asker, som også er kulturredaktør i Aftenposten.
Restaurantanmelderne skal dekke et bredt spekter av spisesteder, fra Michelin-segmentet til barer, kafeer og lunsjsteder.

Ønsker ulike perspektiver

– Hvorfor skal ikke anmelderne være anonyme som før? Er det ikke en risiko for at de får bedre service enn folk flest?
– Vi ønsker debatt og transparens om restaurantanmelderiet. Da må man vite hvem man debatterer med, sier Asker.
Anmelderne vil nok legge merke til om de plutselig får et bedre bord eller bedre service enn andre gjester, tror hun.
– Vi har sikret god kompetanse i teamet og ønsker ulike perspektiver på anmelderiet, sier Asker.

15 år som restaurantanmelder

Blant dem som fortsatt skal anmelde restauranter, er Erik Gulbrandsen (51). I løpet av 15 år har han skrevet over 2500 restaurantanmeldelser i Aftenposten under pseudonym. Gulbrandsen har anmeldt alt fra Michelin-restauranter til food trucks, kebabsjapper, Øya-mat og spisestedene på Gardermoen.
– Bransjen er blitt mer seriøs. Oslo har fått mange spesialiserte spisesteder, og kvaliteten er mye høyere enn tidligere, sier han.
Erik Gulbrandsen har allerede jobbet som restaurantanmelder i 15 år.
Erik Gulbrandsen har allerede jobbet som restaurantanmelder i 15 år. Foto: Martin Solhaug Standal / Aftenposten
Nå blir journalist Siran Øzalp Yildirim (36) hans makker som restaurantanmelder og matjournalist på fulltid.
Også Morten Schwencke (29), Maria T. Pettrém (29) og Sigrid Gausen (27) skal anmelde spisesteder på deltid ved siden av å være journalister i Aftenposten.

Store endringer i Oslo

Gulbrandsen er utdannet vinsommelier og utdanner seg for tiden også til øl-sommelier. Han vurderer flere faktorer når han anmelder restauranter. Mat og service er de viktigste. I tillegg ser han på helheten på menyen, miljø og verdi for pengene.
– Hvordan blir det å tre ut av anonymiteten som anmelder?
– Jeg tror mange av de seriøse restaurantaktørene vet hvem jeg er, ler han.
Han understreker at de ikke er ute etter «å ta» restaurantene, men håper anmeldelsene kan virke skjerpende.
Guldbrandsen sier Aftenposten er opptatt av å være rettferdige. Et spisested som får dårlig anmeldelse, skal få et nytt besøk ganske raskt.
– Det kan jo ha skjedd noe krøll på kjøkkenet. Jeg har vært på restauranter både to og tre ganger før den endelige karakteren er satt. Det dreier seg om folks arbeidsplasser. Vi tar dem seriøst, forklarer han.
– Hvordan holder du fasongen med tre restaurantbesøk i uken?
– Jeg har medlemskap på to ulike treningssentre og går en time til jobb hver dag. Også har jeg to hunder som jevnlig drar meg ut av stolen hjemme, sier Gulbrandsen.
Siran Øzalp Yildirim sier at de skal vie oppmerksomhet til mer enn bare hvite duker og femretter.
Siran Øzalp Yildirim sier at de skal vie oppmerksomhet til mer enn bare hvite duker og femretter. Foto: Martin Solhaug Standal / Aftenposten

– Mye mer enn hvite duker

Siran Øzalp Yildirim (36) fra Oslo skal i likhet med Gulbrandsen være restaurantanmelder på fulltid.
– Jeg har vært så heldig å få masse spennende, tyrkisk mat servert i barndommen. Å samles rundt veldig mange retter er sånn vi er sammen. Julaften har vi meze-fest. Som barn av tyrkere har jeg også opplevd to innvandreres første møte med norsk mat. Også mine foreldre måtte ty til Toro-poser, ler hun.
Yildirim har alltid vært interessert i mat. Noe av det første hun gjorde da hun flyttet hjemmefra, var å starte middagsklubb. Ved siden av studier jobbet hun i restaurantbransjen.
– Jeg er opptatt av at anmeldelsene skal være representative for opplevelsene til den gjengse osloborger. Mat i Oslo er mye mer enn hvite duker, treretters og femretters. Vi skal vie oppmerksomhet til mye mer av Oslos spennende matverden, sier Yildirim.
Vi du ha ferske tips til gode spisesteder, kule opplevelser og ting å finne på i helgen? Meld deg på Vinks ukentlige nyhetsbrev her.
Gå til Vink-forsiden