Marka-stue kan selge 4000 boller på én helg

Marka-stue kan selge 4000 boller på én helg

Belønning er vel så viktig som selve skituren. Her er fem av våre Marka-favoritter.

På Kobberhaughytta skraper folk på dørene en time før åpningstid. Grunnen? Noe så enkelt (og fantastisk) som boller.
For belønning er vel så viktig som selve turen når man er på skitur i Oslo-Marka. Og heldigvis finnes belønningene på rekke og rad.
– Om vi teller med fredag, tipper jeg vi selger over 2000 boller. Det sier Erlend M.H. Birkeland, som er bestyrer på Kobberhaughytta. Og han er ikke alene om å selge tusenvis av boller:
– Jeg tror vi selger rundt 4000 boller på en god helg, forteller Ove Jørgensen. Han er bestyrer på en av de mest populære Markastuene: Tryvannstua.
– Det kommer til å bli masse folk i helgen. Det er så gode løyper, forteller han.
Mye tyder på at helgen skal bli minst like populær, både for boller og ski. Så her kommer en liten oversikt over noen Vink-favoritter:
01

Kanelboller hos Skjennungstua

Marka-stue kan selge 4000 boller på én helg
Foto: Maria T. Pettrém
Skjennungstua er et koselig sted som ligger fint og enkelt til i Nordmarka. Hit finner du preparerte løyper fra både Sognsvann, Frognerseteren og Maridalen. Den raskeste og korteste veien er skisporet fra Frognerseteren over Frønsvollstråkka.
Anbefaling: Gå for bollene! De er alltid nystekt. Alltid gigantiske. Enorme mengder kanel i svingene og flytende melis på toppen. Seigt, klissete, mektig og helt sykt digg.
02

Surdeigsboller på Tryvannsstua

Tryvannstua ligger også enkelt og sentralt til i Nordmarka, nederst i skitrekket til Tryvann vinterpark. Hit kommer du deg både til fots, syklende, med langrennsski og via alpinbakken. På langrenn tar det maks ti minutter fra Frognerseteren og det er bare nedover. Ekstremt lavterskel. Til fots – rundt en halvtime.
Anbefaling: Her snakker vi bollekunst. Dette bakeriet kunne ligget midt på Grünerløkka. Her får du surdeigsboller av ypperste kvalitet. Både kanelbollen og kardemommebollen er en drøm.
03

Bolle på Kobberhaughytta

Marka-stue kan selge 4000 boller på én helg
Foto: Siran Øzalp Yildirim / Aftenposten
Kobberhaughytta ligger lenger inn i Nordmarka med nydelig utsikt over Sørkedalen. Fra den solrike uteplassen kan du faktisk se helt til Oslofjorden. Peisstuen er også en av Markas hyggeligste. Du kan starte langrennsturen fra flere steder. Fra Frognerseteren er det for eksempel ca. 7,7 kilometer. Det er litt kortere å gå fra Sørkedalen, men det er nesten bare oppoverbakke.
Anbefaling: Bollene her er klassiske i stil og form. Kanelbollen er alltid en favoritt, den er luftig, søt og deilig. Varianten med gul krem og solbær kan også varmt anbefales. Kakaoen er helt vill. Den lages på Valrhona-sjokolade og er kanskje byens aller beste.
04

Helgens kake hos Sandbakken sportsstue

Sandbakken Sportsstue ligger i Østmarka. Du kan for eksempel gå på ski hit fra Skullerud eller Krokhol. Vil du heller ta føttene fatt, tar du bussen til Brokkenhus, derfra er det cirka 30–35 minutter å traske. Er du ekstra lat kan du kjøre nesten helt frem og gå de siste 500 meterne fra Sandbakken utfartsparkering.
Anbefaling: Kaken, selvsagt! Her har de i over ti år laget en ny kake hver helg. Vi slo på tråden til bestyrer Gunn Oftedal Barrault (40) for å vite hva denne helgen skal by på. Og det er intet mindre enn Kvæfjordkake, også kjent som «Verdens beste». Forrige helg var det mokkakake og helgen før eplepai med lokale epler. Vaflene er også knallgode.
05

Kanelsnurrer med salt karamell på Mariholtet

Cirka en times spasertur inn i Østmarka fra Ellingsrud finner du Mariholtet sportsstue. Her er det også badstumuligheter. Ganske enkel tur for nybegynnere.
Bestill: Kanelsnurrer med salt karamell. Til helgen serverer de også kardemommeboller, skoleboller, kanelsnurrer med ostekrem og en variant med smør, sitron, sukker og valmuefrø. Nam!
Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier