Prisen på strøm og mat har skutt i været. Snart er det jul med alle sine utgifter til gaver, penklær, mat og moro. Behovet for fast føde og innendørstemperatur over 15 grader gjøre det lett å velge bort konserter, kino og museumsbesøk.
Vi har gode nyheter til deg! Det er nemlig mulig å oppleve kulturbyen Oslo til den nette sum av null kroner.
I denne guiden viser vi deg hvordan du kan fylle dagene med kunst, musikk, film og kulturhistorie – helt gratis.
Vi starter med byens biblioteker. Der finner du mer enn bare hyllemeter på hyllemeter med bøker.
01
Deichman Bjørvika
På Oslos hovedbibliotek er det gratisarrangementer hver eneste dag. Mandager og tirsdager er det filmvisninger. Du kan også låne (!) en kinosal og se den filmen du selv vil. Hovedbiblioteket har dessuten sykurs, lesesirkler, forfattersamtaler, egne arrangementer for barn og temporære kunstutstillinger.
Nasjonalbiblioteket har flere pågående utstillinger om kulturhistorie. I arrangementsserien «Norske filmskatter» kan du oppleve klassikere fra Norges filmhistorie.
Du kan besøke biblioteket uten billett til selve museet. I arrangementsserien «Videosalong» inviteres kunstnere til samtale om egne verker. I utstillingen «Dristige drømmer», som vises i et eget rom i biblioteket, får du innblikk i museets historie og plass i norsk kunsthistorie.
Så var det galleriene. De fleste galleriene i Oslo har gratis inngang. Og det er mange av dem!
04
Galleri K
Den tyske fotografen Candida Höfer viser for tiden utstillingen «Libraries – Churches – Theatres» på Galleri K på Skillebekk. Der presenteres 12 monumentale fotografier av biblioteker, kirkerom og scenebygg rundt i verden, fra Moskva til Buenos Aires. Utstillingen står til 18. desember.
Denne høsten og vinteren viser Peder Lund på Tjuvholmen en utstilling med amerikanske Mike Kelley. Den nå avdøde kunstneren er kjent for installasjoner, performance og skulpturer. Galleriet viser blant annet utvalgte verker fra seriene «Kandors». Utstillingen står til 4. februar.
På Galleri Brandstrup, også på Tjuvholmen, vises utstillingen «Meditasjoner over Dantes Inferno» med Håkon Bleken. 93 år gamle Bleken er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere, og i denne utstillingen viser han frem 32 pasteller produsert det siste året. Står til 17. desember.
Hos Oslo Kunstforening i Kvadraturen vises Sparebankstiftelsen DNBs stipendutstilling 2022. Tre unge kunstnere er valgt ut av en jury, og én av kunstnerne vil vinne et stipend finansiert av Sparebankstiftelsen. Årets kunstnerne er Kim Hankyul, Jacky Jaan-Yuan Kuo og Lesia Vasylchenko. Utstillingen åpnet 18. november og står til 29. januar.
En ordinær billett til Munchmuseet koster 160 kroner. Men kommer du i tidsrommet 18–21 på onsdager, er det helt gratis. Bare hent ut gratisbilletter til onsdagskvelden på nettsiden. Tilbudet varer ut året.
Oslo Museum er ikke ett museum, men fire. Interkulturelt museum på Grønland og Arbeidermuseet på Sagene har alltid gratis inngang. På Bymuseet og Teatermuseet, som begge ligger i Frognerparken, kommer du gratis inn på lørdager.
I foredragsserien «30:ti» presenterer en samtidskunstner sitt kunstnerskap i løpet av 30 minutter og ti bilder. Kunstnerne er valgt ut av et panel bestående av studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo og UiO. Arrangementene er gratis, men krever påmelding.
Hver eneste uke kan du oppleve gratis livemusikk midt i byen.
11
Frank Znort Quartet på Blå
Smått legendariske Frank Znort Quartet har spilt konserter hver søndag siden 1998. De siste 15 årene har det foregått på utestedet Blå på Grünerløkka. Bandet er på ingen måte en kvartett, men består tvert imot av nesten 20 musikere.
Annenhver søndag kan du slå deg ned på Herr Nilsen rett ved Tinghuset og lytte til humørfylt jazz. Stammen i husbandet utgjøres av tre faste musikere, mens besøkende står fritt til å ta med seg et instrument og slenge seg på.
Ektefolk er en nyoppstartet konsertserie på baren Folk i Storgata. Hver tredje torsdag holdes det intimkonserter innenfor sjangere som visesang, country, americana og singer/songwriter.
Studentene på Norges musikkhøgskole (NMH) spiller en rekke konserter gjennom året, både i høgskolens lokaler og rundt i byen. Som publikum kan du oppleve alt fra klassisk til elektronisk musikk og jazz fra landets unge, lovende musikere.
Du har sikkert vært i Vigelandsparken allerede. Her er andre steder i Oslo der du kan oppleve kunst utendørs.
16
Ekeberg skulpturpark
Parken inneholder skulpturer av flere svært anerkjente kunstnerne, som Salvador Dalí, Auguste Rodin og Damien Hirst. På søndager kan du bli med på en 20-minutters guidet tur inn i James Turrells lysinstallasjon «Ganzfeld: Double Vision».
Det er etter hvert blitt tett mellom veggmaleriene i denne bydelen. Oslo kommunes guide til Tøyen utegalleri viser deg hvor du finner dem og gir informasjon om kunstnerne og verkene.
Denne skulpturparken ligger strengt tatt utenfor Oslo, men er like full verdt et besøk. Rundt museet på Høvikodden i Bærum finner du 140 mål med 30 skulpturer av norske og internasjonale kunstnere.